Hírek

Foci sérülések nélkül

Az alapos bemelegítés a sikeres edzés egyik feltétele, de hogy készítsük elő a szervezetünket? Ezekre adunk néhány tippet!

A labdarúgás hosszú idők óta az egyik legnépszerűbb sportág, melyet milliók űznek világszerte. A futball fejleszti az állóképességet, izgalmas és szórakoztató, valamint a csapatmunka remek közösségi élményt nyújt. Nem hallgathatjuk el azonban, hogy veszélyei is vannak a labdarúgásnak. Különösen a 30-35 év feletti hobbisportolók veszélyezettek a legjobban, akik alkalom adtán összefutnak egy meccsre és szó szerint szakadásig küzdenek. Ugyanis a szervezetben zajló öregedési folyamatok már az ember 30-as éveiben beindulnak, így megnő az ín- és izomsérülések veszélye. Tehát nekik még jobban oda kell figyelniük a helyes bemelegítésre.

A helyes bemelegítés célja, hogy előkészítse a szervezetet az erőteljes, kitartó munkavégzésre, hiszen egy jó bemelegítésnek élettani, mechanikai és pszichológiai hatásai vannak. A bemelegítés nem megfelelő végrehajtása esetén az edzésen történő hirtelen, erőteljes mozdulat igen gyakran eredményezhet sérüléseket, húzódásokat. A labdarúgás során elsősorban az alsó végtag sérülései gyakoriak, ilyen például a térd- és bokasérülések, vagy éppen az Achilles-ín szakadása.

A focizás megkezdése előtt fontos a kellő ideig tartó – legalább 15-20 perc –, minden nagyobb izomcsoportra kiterjedő bemelegítés. Ez a szív- és érrendszer terheléséhez való alkalmazkodóképességet javítja, valamint csökkenti az izom- és szalagsérülések lehetőségét. Az izmok jobb vérellátása és felmelegítése javítja az izmok és szalagok mechanikus tulajdonságát, ezáltal rugalmasabbá és elasztikussá válnak, így kisebb az esélye a húzódásnak, vagy szakadásnak. Fontos, hogy a bemelegítés tartalmazzon egy kevésbé intenzív részt is, mint például a tempósabb séta, vagy kocogás. Ezután egy olyan szakaszt, ahol dinamikus mozdulatokkal átmozgatjuk a nagyobb izomcsoportokat, ilyen például a kitörés, vagy a karkörzés. Utána következhetnek a gyorsabb mozgások, ilyen például az irányváltás, vagy ugrálás. Végezetül pedig a sportágspecifikus mozdulatokat kell elvégezni, dekázás, rúgások, stb.

Fontos, hogy a nyújtásra sem szabad sajnálni az időt. Az izmok megnyújtása nem csak a sérülések elkerülésében fontos, hiszen egy feszes izom könnyebben elszakad, de hosszabb távon is lényeges, hogy az izomegyensúly fennmaradjon, mivel az izmok felborult egyensúlya mozgásszervi problémákhoz vezethet. Focizás után legfontosabb az alsó végtag izmainak megfelelő nyújtása: négyfejű combizom, vádli izomzata, csípőhorpasz, comb külső oldalán húzódó kötőszövetes képlet.

Nem utolsó sorban a labdarúgáshoz mellesleg jó minőségű, kényelmes kiegészítőkre is szükség van. A jó futball cipők, mint például az adidas copa labdarúgásra lett kitalálva, ami stabilitást és rugalmasságot ad a pályán. A labda pedig elengedhetetlen a játékhoz, a nike focilabda igazán minőségi termék, hiszen az sem mindegy, hogy mennyi ideig rúghatjuk a „bőrt”.

Felhasznált források: physioinfo.hu, focimax.hu, wikipedia.org

Megosztás