Hírek

Egymillió eurós, komplex fejlesztés indulhat az Esztergomi Vármúzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum sikeresen pályázott az INTERREG program keretében, így a zselízi Esterházy-kastéllyal közösen több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre, amelyből az Európai Fejlesztési Alap több mint másfél millió euróval támogatja a projekt megvalósítását – tudta meg a turizmus.com

A projekt kiemelt célja az Esztergomi Vármúzeum fejlesztése, a megromlott állapotú várfal rekonstrukciója szakszerű szigetelés és vízelvezetés megoldásával, valamint a vélhetően Botticelli által festett „Erények” freskókkal díszített Studiolo megnyitása és múzeumi bemutatása. A komplex fejlesztés eredménye lesz egy, a vár 16 helyiségét érintő új, egyórás körtúra is a legújabb 3D-s és virtuális tartalmakat alkalmazó elemekkel, a látogatók igényeit hangsúlyozottan figyelembe vevő tartalmakkal és térkialakítással.A fejlesztés értéke közel egymillió euró.

A projekt másik része a zselízi Esterházy-kastély felújításának folytatása, melynek köszönhetően a helyiségek már teljes körű kulturális és oktatási központként funkcionálhatnak. A támogatásból az Esterházy-kastély délkeleti része is megújulhat, ennek tervezett összköltsége 950 ezer euró, a pályázatból 640 ezer euró fordítható a felújításra.

A projekt keretében a partnerek tágabb együttműködés mellett döntöttek és partnerként a Szent Jakab-templomot üzemeltető katolikus egyház is részt vesz majd a megvalósításban.

Az együttműködés része az is, hogy a zselízi kastélyban kialakítani kívánt szolgáltatásokért felelős szakembereket a projekt megvalósítása során a Magyar Nemzeti Múzeum képzésben részesíti. A Szent Jakab-templom régészeti feltárását, valamint megnyitását a nagyközönség előtt az MNM és a költségvetés nélküli partnerszervezetek szakemberei fogják végezni.

Zselíz város önkormányzata a Norvég alapos projekt rendezvényeinek lebonyolítása során szerzett tapasztalatait és tudását fogja átadni az MNM-nek a projekt megvalósítása folyamán. A folyamatos kölcsönös tudásmegosztás és kulturális csereprogram biztosítják az épületek hosszú távú fenntartását – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum.

A Magyar Nemzeti Múzeum és Zselíz város önkormányzata nem először pályázik közösen: korábban a kastély a Nemzeti Múzeum egy másik tagintézményével, a Balassa Bálint Múzeummal közösen nyert és valósított meg sikeresen turisztikai fejlesztést.

Forrás: turizmus.com
Borítókép: visitesztergom.hu

Megosztás