Kategóriák: HírekTokod

Apszisos épület alapfalait tárták fel a régészek Tokodon

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének Római és Késő Antik Régészeti Tanszéke idén Tokodon, a késő római erőd területén szervezte meg tanszéki ásatását – írja az intézet a közösségi oldalán.

Az idei feltárás közvetlen előzménye a Térinformatikai Laboratóriumunk 2016-os talajradaros felmérése, amely többek között egy eddig nem ismert, apszissal záródó nagyobb kőépületet jelzett a felszín közelében. Ennek az épületnek a feltárását kezdték meg június végén a Balassa Bálint Múzeum régészei, munkatársai, a Pázmányos hallgatók, valamint lelkes önkéntesek közreműködésével.

A mintegy 3 hétig tartó ásatás során várakozásaikat felülmúlóan, viszonylag épen tárultak fel a keresett apszisos épület alapfalainak, járószintjeinek részletei, kisebb felületeken még freskók is előkerültek.

Az épület funkciójáról (ókeresztény templom, késő római gyűlésterem) még korai lenne a végleges szót kimondani, de az bizonyos, hogy a tokodi erőd időrendjét, építésének történetét módosítani kell.

„Ebben az izgalmas régészeti nyomozásban továbbra is számítunk hallgatóink és a kollégák segítségére, egyúttal reméljük, hogy a megkezdett feltáró munkát a lehető leghamarabb folytatni tudjuk. Az új szakmai eredmények mellett legalább ilyen fontos volt, hogy magyar és külföldi hallgatóink sokat gyakorolhatták a terepi munkához nélkülözhetetlen ismereteket, mint pl. a szintezést, rajzolást, dokumentálást, fotózást és a visszajelzések azt mutatják, hogy ők is várják a folytatást” – írta Beszédes József, a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Régészettudományi Intézet adjunktusa a közösségi oldalukon.

Fotók, forrás: PPKE BTK Régészettudományi Intézet Facebook oldal

Megosztás