A Zsaru Magazinban részletezték a fuvarozási csalók ügyét

Az esztergomi zsaruk fuvarozási csalókat fogtak el. A tettesek épp csak megszűnt cégek referenciáival vállaltak szállításokat, így aztán a szállíttatók alaposan meglepődtek, hogy az áru sohasem érkezett meg a címzetthez.

Feljelentést tett egy lengyel fuvarszervező cég Magyarországon, eszerint március 13-án az interneten keresztül megállapodást kötöttek egy magyar szállítmányozási vállalattal, hogy az kétkamionnyi, összesen 42 tonna fagyasztott húst szállít Németországból Gyulára, de a mintegy 30 millió forint értékű szállítmány nem érkezett meg.

Nyomozás kezdődött. Annyi a rendelkezésre álló szerződések alapján tudható volt, hogy a szállítást egy olyan társaság végezte, amely a szerződéskötés időpontjában már nem vállalt fuvarokat. Csalás történt tehát, mégpedig olyan módszerrel, ami nem egyedi a nemzetközi fuvarozás világában.

– Két nagy internetes platform szervezi a nemzetközi fuvarokat, és ezekre csak olyanok jelentkezhetnek be, akiket alaposan ellen­őriznek – mondja Petrovics Zoltán zászlós, az Esztergomi Rend­őrkapitányság nyomozója. – A csalás mégis megtörténhet, ugyanis a lényege az, hogy a csalók tönkrement vagy más okból bezárt cégeket vesznek át, és mivel egy-két nap alatt nem fut át ezek megszüntetése a hivatalos helyeken, így a fuvarszervező platformon rövid ideig még érvényesek a cég korábbi referenciái. Vagyis az immár csalók által átvett szállítási céget rövid ideig még hitelesnek lehet feltüntetni. Igaz, a bűnözőknek minden akciójukhoz új céget kell szerezniük, de ez nem különösebben nehéz.


Petrovics Zoltán zászlós

A nyomozás során képbe került néhány, ebben a csalásfajtában igencsak járatos esztergomi férfi, köztük a 47 éves P. Roland, így bár a nyomozást a Gyulai Rend­őrkapitányság kezdte, az Esztergomi Rendőrkapitányság vette át. Eleinte kevés adatuk volt. A nyomozók annyit tudtak, hogy a csaláshoz használt kamionok P. Roland használatában vannak, és Németországban a rakodás idejére lopott rendszámokat szereltek fel rájuk, az viszont nem derült ki, hogy a hús hová került, mi lett a sorsa.

Miközben folyt a nyomozás, kiderült, ugyanez a társaság október 12-én egy nagy-britanniai társasággal állapodott meg abban, hogy Németországból kamionnal parfümöt szállít a szigetországba. Az elkövetők október 13-án egy telephelyen valóban felpakolták a 62 raklapnyi parfümöt a kamionokba, ám a szállítmányt nem Nagy-Britanniába vitték, hanem Magyarországra, azért, hogy azt maguk értékesíthessék. Október 18-án egy csornai kamionparkolóban akarták eladni a szállítmányt, ekkor ütöttek rajtuk a zsaruk. Az elfogásban az Esztergomi Rendőrkapitányság munkatársai mellett a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei is közreműködtek. A tettesek ezzel a cselekményükkel több mint 215 millió forintos kárt okoztak, ráadásul a parfümök piaci értéke ennek a háromszorosa.

– Az elfogáskor a csornai kamionparkolóban éppen át akarták nézni az árut, ezért háttal egymás mögé tolatott a két kamion – folytatja a történetet Petrovics Zoltán. – Tavaly december óta egyébként további 16 hasonlóan elidegenített szállítmányról is felmerült, hogy a fent említett társasághoz köthető. Jellemzően Németországban rakodtak fel különféle árucikkeket, amelyeknek vagy az országba, vagy más európai államba kellett volna eljutniuk, de a célállomásra sohasem érkeztek meg. P. Rolandhoz köthetően egy csokoládészállítmány is képbe került, valamint különféle, ugyancsak szállítás során eltűnt energiaitalok. De a csalók főként a hűtött árukra utaztak, és nem véletlenül. A külföldi cégek ugyanis biztosítást kötnek a szállítmányokra, így aztán, ha az eltűnik, gyakran nem is jelentik. Hiszen a biztosító fizet, ők pedig egy rendőri siker esetén hiába kapnák vissza a nyomozás végén a hűtött árut, azt már amúgy sem tudnák értékesíteni: nem lehet igazolni ugyanis, hogy az eljárás során folyamatos volt-e a hűtés.

Az ügyben az esztergomi nyomozók kilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként csalás és orgazdaság bűntettének elkövetése miatt. Közülük négy férfit – P. Rolandot, D. Imrét (47), F. Rolandot (36) és B. Endrét (37) – őrizetbe vettek, és az Esztergomi Járásbíróság október 21-én és október 22-én elrendelte letartóztatásukat. A nyomozók az eljárás során hat nagy értékű személygépkocsit, műszaki cikkeket, pénzt, három kamiont is lefoglaltak, amiből kettő tele volt a lopott rakománnyal. A lopott árucikkek egy része is előkerült. A csalások és az elkövetők számának megállapítására a nyomozás még folyik.

Azóta 2020. november 13-án az Esztergomi Járási Ügyészség indítványozta, hogy három hónappal hosszabbítsák meg a férfiak letartóztatását. November 19-én az Esztergomi Járásbíróság három férfi letartóztatását 2021. február 21-ig, egy férfiét pedig 2021. február 22-ig hosszabbította meg.

TRENCSÉNYI

Forrás: Zsaru Magazin / police.hu
Fotó: archív, rendőrség / police.hu

Megosztás