Kategóriák: DorogHírek

Csillagászat Napja Dorogon

Április 29-én, szombaton tartják a Csillagászat Napját. Ez alkalomból a Dorogi Csillagász Kör tagjai távcsöves bemutatót tartanak a Jubileum téren 18 órától.

Sötétedésig a Napot, majd utána a Holdat, néhány csillaghalmazt, esetleg bolygókat távcsővégre kapni. Továbbá az érdeklődők a csillagászattal kapcsolatos kérdésre is választ kaphatnak. Borús idő esetén másnap, vagy május 1-jén vonulnak ki a csillagászok a Jubileum térre.

A Dorogi-medence Regionális Hírportál Baranyai Ernőt, a Dorogi Csillagász Kör egyik tagját kérdezte a bemutatóval kapcsolatban.

Ernő, milyen gyakorisággal szoktatok távcsöves bemutatót tartani?

Évente többször vannak meghirdetett bemutatók. Ezeket általában a Magyar Csillagászati Egyesület hirdeti meg, különböző alkalmakból, mint a pl. a Csillagászat napja. Igyekszünk ritka csillagászati eseményeket is bemutatni, mint a 2015-ös napfogyatkozás, vagy a 2016-ban látott Merkúr átvonulás. Ezeket a jövőben is próbáljuk időben meghirdetni, hogy minden érdeklődő időben értesülhessen róla.

Ezen felül tagtársunk Tóth Tibor a legtöbb derült délután kitelepül a Jubileum térre, hogy az arra járó emberek, gyerekek belenézhessenek a távcsőbe és láthassák a napot, napfoltokat.

Milyen távcsövekkel csodálhatjuk meg a Jubileum téren az égitesteket szombaton?

Lehetőség szerint próbálunk több távcsövet felsorakoztatni. Kisebbet-nagyobbat, olcsóbbat-drágábbat. Vannak bolygók illetve mélyég vagy a nap megfigyelésére alkalmas lencsés illetve tükrös távcsöveink.

Szoktatok iskolákban is csillagászati bemutatót, valamint előadást tartani?

Igen, például a héten a dorogi Zrínyi Óvodában tartottunk előadást a gyerekeknek a csillagászattal kapcsolatban. A 2015-ös napfogyatkozásra is meghívtuk a dorogi iskolákat. Több iskolából jöttek csoportok, közel 300 diák nézhetett a műszereinkbe.

Nem utolsó sorban, milyen távcsővel rendelkezel?

Egy 200/1000mm-es fókusszal rendelkező newton típusú tükrös  távcsővel észlelek, amit egy EQ6-r mechanika támogat.

Fotók: Baranyai Ernő

Megosztás