Hírek

Közel egymilliárd forint érkezik 9 település karácsonyfája alá

Lábatlanon két lombkorona házat, Péliföldszentkereszten pedig kültéri sziklamászótornyot alakítanának ki. Tokodon egy ökoturisztikai találkozópont létesülhet, míg Piliscséven egy régi présház épülete újulhat meg. Többek között, ezek az izgalmas turisztikai attrakciók valósulhatnak meg megyénk településein a megyei önkormányzat által a TOP Plusz programban elnyert közel egymilliárd forintos támogatásból, melynek megítélésről most érkezett a jó hír.

Korábban írtuk, hogy Komárom-Esztergom megye 43 településén összesen mintegy 7,2 milliárd forintos fejlesztésre nyílik lehetőség a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban született új Irányító Hatósági döntések nyomán. Ez az összeg 2022. december 13-án további 1,3 milliárd forintnyi uniós támogatással bővült, mely szerint többek között Dorogon kilátó létesülhet a Kálvária-dombi aknatoronyból, a tokodi pincevölgyben kerékpárutat építhetnek, Pilismaróton a Nyírő Csaba Sportcsarnok újulhat meg, míg Esztergom 80 millió forintból készítheti el Fenntarthatósági Városfejlesztési Stratégiáját. 2022. december 20-án újabb jó hírt jelentett be Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, miszerint a Dunától a Bakonyaljáig és Esztergomtérségében kapnak most támogatást a települések. A két projekt kilenc települési fejlesztést tartalmaz 497 millió Ft, valamint 493 millió Ft értékben.

A december 20-ai bejelentés szerint térségünkben Lábatlanon (152.800.000 Ft) két lombkorona házat alakíthatnak ki. Az egyik az emlősök élővilágát bemutató „Megfigyelőház” lesz, ahol természetismereti foglalkozásokon infra- és hőkamerás megfigyelésre is lehetőség lesz. A „Kísérleti házban” pedig az interaktív élményórákat 4D mozi is színesíti. Bajót-Péliföldszentkereszten (53.650.000 Ft) a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont területén a szakrális-spirituális turisztikai kezdeményezések továbbfejlesztésével kültéri sziklamászótorony kialakítását tervezik. Tokodon (127.988.200 Ft) egy ökoturisztikai találkozópont létesülhet, Piliscséven (56.129.910 Ft) pedig egy régi présház épülete újulhat meg hasonló célból.

„A forrás elnyerése óriási siker a megyei önkormányzatnak. Mi pályáztunk, és konzorciumi partnernek hívtunk kilenc települést, akik így számos, a szűkebb hazánkban töltött időt növelő, látogatásra ösztönző attrakcióval gyarapodhatnak. Kiemelt célunk a helyi és térségi turizmus fejlesztése, ezért nagy öröm, hogy a megvalósítás útjára léphetünk.” – így reagált Popovics György a források elnyerésére.

Borítókép: Gerecse Natúrpark Látogatóközpont