Hírek

Fogadóépületet adtak át a Rám-szakadéknál

Szeptember 28-án, szerdán adták át azt az új fogadóépületet a Szőke-Forrás völgyében, néhány lépésre a Rám-szakadéktól, amely a jövőben a kirándulók kényelmét és biztonságát szolgálja.

A Szentfa-kápolna és a Kaintz György-forrással szemben található 29 négyzetméter alapterületű, fából készült könnyűszerkezetes épület mintegy 80 millió forintból valósult meg a Pilisi Parkerdő és a Magyar Természetjáró Szövetség együttműködésében, az Európai Unió és a magyar állam támogatásával.

Az épület a már meglévő ökoturisztikai infrastruktúra fontos kiegészítő és hiánypótló eleme. Frekventált turisztikai és információs csomópontként nemcsak a Rám-szakadékba látogatók, hanem a Vadálló-kövekre, a Prédikálószékre vagy Dobogókőre tartó turisták is itt tájékozódhatnak a környékbeli célpontokról, látványosságokról és helyi jellegzetességekről – ideértve a gasztronómiát is. A felső szinten berendezett teraszon a vendégek megismerkedhetnek a helyi termékekből készült finomságokkal, de lehetőségük nyílik akár a magukkal hozott úticsomag elfogyasztására is. Az épületben külön helyiséget alakítottak ki a bajba jutott turisták ellátására. Defibrillátor, elsősegély-csomag és hordágy mellett megtalálhatóak az erdei kirándulás során gyakori problémát okozó kullancs-csípés elleni eszközök is, valamint a darázscsípés sürgősségi ellátásához szükséges gyógyszerek és kötszerek. Mindezek használatát szakképzett személyzet segíti.

„Az elmúlt években a Pilisi Parkerdő Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumban számos fejlesztést hajtott végre a hozzánk tartozó erdőben. Négy évszakos pihenőhelyek létesültek, megújult szinte az egész parkerdő ökoturisztikai infrastruktúrája. Bővült a Budakeszi Vadaspark, de ikonikus forrásaink is új köntösbe öltöztek. A mai napon egy újabb hiánypótló fejlesztést adunk át a természetjárók részére.” – mondta az átadó ünnepségen Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója úgy gondolja, hogy Magyarországon kétféle embercsoport van: aki már járt a Rám-szakadékban és aki majd járni fog. Kiemelte, hogy ez az alig egy kilométer hosszú, de rendkívül vadregényes szurdokvölgy a maga szikláival, patak vonulataival egy rendkívül kedvelt turisztikai attrakció a parkeredő területén. „Évente közel 200 ezren keresik fel a Rám-szakadékot, ami arra sarkalt minket, hogy egy többfunkciós fogadóépületet építsük a kirándulóknak” – tette hozzá a vezérigazgató.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Rám-szakadék a körzetben egy olyan ikonikus hely, ami régen kevésbé volt ismert, azonban mára odáig nőtte ki magát – ami a pandémiának is köszönhető – hogy tényleg közel 200 ezer látogatót vonz, ami egy óriási szám, arról nem beszélve, hogy a Pilisi Parkerdő az ország leglátogatottabb erdőit kezeli, ami éves szinten mintegy 30 millió látogatói alkalmat jelent. „Az utóbbi időben rengeteg olyan fejlesztés valósult meg, köszönve a magyar kormánynak, köszönve az Európai Uniónak, hogy meg lehetett újítani az erdei utakat, az erdészházakat, a menedékházakat és számos olyan fejlesztést, ami az erdőbe látogató embereknek a kényelmét szolgálja.” – tette hozzá a képviselő.

Dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese a következőképpen fogalmazott: „a magyar természetjárás egyik legismertebb helyén állunk, hiszen a Rám-szakadék az elmúlt 100 év turista történelmének ikonikus helyszíne, méltán híres bakancslistás turisztikai célpont. Éppen ezért döntött úgy a Magyar Természetjáró Szövetség a Pilisi Parkerdővel közösen, hogy a szakadékhoz vezető jelzett turistaút bejáratához egy apró, de annál fontosabb, a természetjárókat segítő, tájba illő, ám modern épületet emel. Egy olyan fogadóépületet, ami biztos bázisként szolgál az innen felfelé indulóknak. Pihenőhelyként, találkozási pontként, rossz idő esetén menedékként.”

Turisztikai látványosságok a térségben: hazánk egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága a Dömös környéki vadregényes szurdokvölgy, a Rám-szakadék, illetve a közelben magasodó, páratlan panorámájáról nevezetes Prédikálószék, illetve a Vadálló-kövek. A kettő közötti völgyben helyezkedik el a Szentfa-kápolna és a Kaintz György-forrás, amely az itten túrák csomópontja. A helyszínről a Visegrádi-hegység és a Dunakanyar számos látványossága megközelíthető. A már említett Rám-szakadék természeti szépsége miatt méltán tartozik a Dunakanyar legismertebb kirándulóhelyei közé. A vulkanikus kőzetbe vágódott szurdokvölgy mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, és természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak. A Pilisi Parkerdő 2005-ben rozsdamentes anyagból készült létrákkal és korlátokkal könnyítette meg a feljutást, és biztonsági okok miatt – külföldi, például a Szlovák Paradicsomból ismert példák nyomán – felfelé egyirányúsították. A völgy másik oldalán a Dunakanyar másik népszerű látványossága, a Prédikálószék magasodik, melynek csúcsára a Pilisi Parkerdő 2016-ban épített kilátót Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján. A csúcsra a Visegrádi-hegység egy másik igen nehezen járható útvonala vezet fel a szintén vulkáni andezittufából kipreparálódott sziklasoron, a Vadálló-köveken keresztül.

A beruházás a Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumban, a Széchenyi 2020 európai uniós projekt GINOP-7.1.2.-15-2017-00019-es kódszámú, Lépésekre a Dunakanyartól című pályázatának keretében valósult meg.

Megosztás