Kategóriák: Hírek

Borversenyt tartottak Mogyorósbányán

Mogyorósbánya Község Önkormányzata és a tavalyi évben megalakult Mogyorósbányai Borbarátok Egyesület nyílt borversenyt szervezett február utolsó hétvégéjén.

A helyi művelődési házban megtartott esemény nagy népszerűségnek örvendett. Havrancsik Tibor polgármester elmondta, hogy a helyi és a környékbeli gazdák összesen 136 bormintát adtak le értékelésre, ennek nagy részét a fehér borok tették ki, de szép számmal érkezett vörös és rosé bor is a bírálatra. Február 26-án, délelőtt a borokat 10 fős szakmai zsűri bírálta, majd a szervezőkkel közösen összesítették az eredményeket.

A borversenyen elért minősítések ismertetésére szombaton délután került sor, melyre szinte teljesen megtelt a mogyorósbányai művelődési ház borosgazdákkal, azok családtagjaival, valamint a minőségi bor fogyasztást kedvelőkkel. Az eseményt Havrancsik Tibor Mogyorósbánya polgármestere nyitotta meg. Köszöntőjében ismertette, hogy összesítve milyen eredmények születtek, és gratulált minden nevezőnek, hogy szabadidejükben, ennyi energiát áldoznak a borkészítésnek, és ezzel ilyen jó minőségű borokat állítanak elő. A polgármester örömmel tapasztalja, hogy egyre több fiatal csatlakozik a borkészítők népes táborához, és évről-évre egyre jobb minőségű borokat készítenek, ezzel is tovább éltetve a borkultúrát. „A borkészítés és borfogyasztás is egyfajta közösségépítő erővel bír, hiszen a gazdák a szőlő termesztésekor, majd a szüreteléskor, sőt a bor készítésekor is segítik egymást, később az elkészült boraikat szívesen kínálják egymásnak a pincesoron, mindeközben szorosabbra fűzve a közöttük meglévő jóbaráti viszonyt.” – mondta Havrancsik Tibor.

A falu vezetőjének beszéde után a bírálatban közreműködő szakemberek által elmondottak következtek, akik többek között ismertették az általuk tapasztaltakat, valamint jótanácsokkal látták el a borosgazdákat, hogy mire érdemes odafigyelniük a jövőben azért, hogy még szebb, zamatosabb borokat tudjanak előállítani.

Az arany, ezüst és bronz minősítést elért borokért járó okleveleket a polgármester és Bartos Kálmán, a zsűri elnöke adta át. A kategóriagyőztes borokat előállító és ezzel emlékserleget elnyerő borosgazdáknak a borbarátok egyesület elnöke, Havrancsik Tibor Mihály is külön gratulált. A borverseny legjobb bora, a Champion bor egyébként egy 2021-es évjáratú olaszrizling lett, ami a táti gazda, Ecker Mihály keze munkáját dicséri, aki az eredményért járó kupát büszkén vette át, és örömmel kínálta díjnyertes borát a jelenlévőknek.

Havrancsik Tibor polgármester az eredmények ismertetése után megköszönte mindazoknak a közreműködését, akik napokon át azért dolgoztak, hogy egy ilyen eredményes napot tudhassanak magukénak. Az esemény a vacsora utáni kötetlen tapasztalatcserével, jóhangulatú kóstolgatással végződött, miközben a jelenlévők népi dallamokat is hallhattak.

Megosztás