Két kórházi ápoló letartóztatását rendelték el: csaltak a vakcinákkal

Elrendelték annak a két esztergomi személynek a letartóztatását, akik a megalapozott gyanú szerint anyagi ellenszolgáltatásért cserébe nem adták be a COVID védőoltásokat, így mintegy 27 magánszemély jutott jogtalanul védettségi igazolványhoz. Mindemellett a két kórházi dolgozóról kiderült az is, hogy kokain tartalmú anyagokat fogyasztottak.

Az esztergomi kórház a COVID világjárvány elleni egészségügyi intézkedések alapján 2021. január 6. napjától látja el oltóponti feladatait. A két személy megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2021. július 28. napja és 2021. november 27. napja között 27 magánszemélytől jogtalanul, alkalmanként 20.000-40.000 forint anyagi ellenszolgáltatást fogadott el annak érdekében, hogy a gyanúsított férfi által beszervezett személyeknek a gyanúsított nő – kötelességét megszegve – a COVID védőoltásokat ne adja be, így az érintettek a védőoltások felvétele nélkül hamis koronavírus elleni védettség igazolásról szóló dokumentumhoz jussanak. A gyanúsítottak a cselekményt hónapokon keresztül, üzletszerűen, szervezett jelleggel folytatták, a bűncselekmények elkövetéséből rendszeres jövedelemre tettek szert. A két személy megalapozottan gyanúsítható továbbá azzal is, hogy 2021. december 14. napját röviddel megelőzően, kábítószert, kokain tartalmú anyagot szerzett meg és fogyasztott el.

Az Esztergomi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntette, védettségi igazolással való visszaélés bűntette, valamint kábítószer birtoklás vétsége miatt hallgatták ki gyanúsítottként a nőt és férfit. Az ügyészség indítványára a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája egy hónap időtartamra elrendelte az ápolók letartóztatását tekintettel arra, hogy velük szemben fennáll annak a veszélye, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást veszélyeztetnék.

A végzést az ügyész tudomásul vette, azonban az nem végleges, mivel a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Forrás: Tatabányai Törvényszék / Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség
Borítókép: illusztráció