Kategóriák: Hírek

Bajnáért Emlékéremmel tüntették ki dr. Virág Zsolt

December 14-én, a helyi képviselő-testület ülésén vehette át dr. Virág Zsolt miniszteri biztos a Bajnáért Emlékérmet – írja a hidlap.hu

A közösségi házban megjelenteket Pallagi Tibor polgármester köszöntötte, majd elmondta, hogy még júniusban döntöttek arról, hogy emlékérmet adományoznak dr. Virág Zsoltnak. A miniszteri biztos kecskeméti gimnazista évei utána Pázmány Péter Katolikus Egyetemre járt, ahol előbb jogász végzettséget szerzett, majd művészettörténész lett. Számos publikáció, kiadvány, könyv fűződik a nevéhez, jellemzően kastélyok, várak és kúriák kapcsán publikál. 2003-2014 között Magyar Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottsága Kastélyok, Kúriák, Várak Albizottságának szakértőjeként dolgozott kastélyingatlan fejlesztés, kastélytörténet, kastélyturizmus témakörben. 2016 nevezték ki miniszteri biztosnak.

„Dr. Virág Zsolt tevékenységének köszönhetően újították fel a kastélyunkat, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként és az elmúlt pénteken, az országban hetedikként átadhattuk az ICOMOS-díjjal is kitüntetett épületegyüttest” – jelentette ki Pallagi Tibor, aki gratulált a kitüntetettnek.

Bánhidy László felidézte, hogy a kilencvenes évek végén, egy volt tanítványán keresztül ismerte meg dr. Virág Zsoltot, aki már huszonévesként is szinte mindent tudott a kastélyokról. Egyszerűen nem tudott olyan épületet mondani neki, amit ne ismert volna. Úgy véli, hogy dr. Virág Zsolt nemcsak azt ismeri, hogy mikor és hogyan épült meg az adott épület, hanem ismeri a háttértörténetet is.

A méltatás után Elődné Lukács Erzsébet jegyzőasszony ismertette a képviselő-testület korábbi határozatát, majd Pallagi Tibor átadta az emlékérmet.

Dr. Virág Zsolt leszögezte: mintegy 300-320 személy vett részt valamilyen módon a bajnai kastély felújításában, emiatt úgy véli, hogy ez a díj mindannyiuk közös érdeme. Elárulta, hogy a projekt megvalósítása közben számos meglepetés érte őket, például Nyíri Róbert kanonok, bajnai plébános adott át nekik egy eredeti, a kastélyból származó kilincset, amely alapján elvégezhették a rekonstruálást.

A beszédek után a jelenlévők pezsgővel koccintottak, majd mindenki, köztük Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke is gratulált a díjazottnak.

Fotó, forrás: hidlap.hu