Kategóriák: Hírek

Fákat ültettek Pilismaróton

A Településfásítási Program keretében harminc fára pályázott sikeresen a pilismaróti Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület.

Az elnyert 3 db királydiót, 6 db platánt és 21 db hársfát a település közterületein, a kemping területén, a Dunaparton és a Duna felé vezető úton ültették el. A minisztérium itt is teljes ültetési csomagot biztosított, amely a nagyméretű földlabdás sorfa mellett annak tárolását, nevelését, szállítását, és az ültetéshez szükséges eszközöket (mint támasztó karó, mulcs és favédő rács) is tartalmazta.

December 1-jén, szerdán ünnepélyes faültetési eseményt rendeztek Pilismaróton. Először az Őszikék előadását tekinthették meg az érdeklődők, majd a köszöntők és a beszédek után egy-egy fát jelképesen elültettek a Nemzeti Emlékoszlopnál és Takarékszövetkezet épülete mellett.

Zambó Péter, az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár az eseményen elmondta, hogy Pilismarót számára az erdő és a Duna közelsége, jelenléte mindig meghatározó volt. Az itt élőknek nem kell bemutatni azt, és nem kell beszélni arról, hogy mi az értéke a Pilis erdeinek, vagy a Duna-parti fáknak. Két olyan természeti erőforrásban bővelkedik a település, amelynek a világ nagyon sok részén híján van az emberiség. „Látszólag tehát nincs különösebben szükség újabb fák ültetésére. Mégis pályázott és nyert a település az Agrárminisztérium fásítási programjában. Nem kevesebbet üzenünk ezáltal, hogy a természet megőrzésében fennálló felelősségünket mindannyian átérezzük. Nem elég ugyanis bízni a jövőben, hanem aktív cselekvéssel tennünk is kell azért, hogy az utánunk következő generációk is kedvező feltételek között élhessék életüket.” – tette hozzá az államtitkár, majd megjegyezte: „Világszerte érezhetők a klímaváltozás hatásai. Már nem csak az agráriumban és az erdőgazdálkodásban, hanem a településeken is. Gyakoriak az időjárási szélsőségek, például az aszályos és forró időszakok, vagy a heves viharok. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a fásított területek növelésével hatékonyan lehet védekezni, mérsékelni a felmelegedés negatív hatásait.”

Dr. Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosa elmondta, hogy bízik a közösen alakított jövőben, hiszen tehetségünkkel, kitartásunkkal és lelki erejünkkel ismét naggyá tehetjük Magyarországot, majd hozzátette: „A fák ültetése apáinknak, szüleinknek és nagyszüleinknek még egy természetes esemény volt, ma már egyre inkább tudatos cselekvés. A program, ami a mai napon itt Pilismaróton folytatódik, nem csak egy élhetőbb település biztosítéka, de a szakszerű, a tájba és a környezetbe illő fák kiválasztásának a folyamata is. A mai nap Pilismarót életében is jelzésértékű. Elsősorban a jövőnek szóló cselekedet, mely őseink hagyományát és munkáját becsüli meg. Így a mai fásítás nem csak a múlt megbecsülése, akiktől ajándékba kaptuk egy tájat, de egyben a jövő nemzedékek szolgálata is.”

Szentkirályi Alexandra Kormányszóvivő úgy gondolja, hogy sokat elárul egy nemzetről az, hogy hogyan bánik a saját természeti kincseivel és elég bölcs-e ahhoz, hogy gondol-e a következő nemzedékre és igyekszik-e megőrizni számukra a zöld és élhető környezetet. „Ebből a szempontból Magyarországnak nincsen szégyenkezni valója. Gondoljunk csak a nemzeti parkjainkra, amelyek Európában is egyedülálló értéket képviselnek az ott védett növény- és állatfajok, természeti képződmények miatt. De az erdőket nem csak ezeken a páratlan területeken kell óvni és gyarapítani, hiszen vitathatatlan, hogy az erdő érték, nem csupán természeti, hanem gazdasági, sőt társadalmi szempontból is. Egy élő rendszer, ami hatással van az életünkre, a mindennapjainkra, sőt még az egészségünkre is. Az erdőségek képesek mérsékelni a globális környezeti kihívások kedvezőtlen hatásait. Márpedig Magyarország számára a kiemelt cél a környezet védelme és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás.” – tette hozzá a Kormányszóvivő.

Végezetül dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője járult a mikrofonokhoz. Ünnepi szónoklatában elmondta, hogy a kormány támogatja az élhető vidéki életet, ami Pilismarótra is igaz. „Az elmúlt hetekben mintegy ötven millió forintnyi támogatás érkezett részben a gyerekek céljaira, részben pedig a környezet rendbetételét szolgáló munkaeszköznek a beszerzésére. Minden olyan fejlesztési lehetőséget támogatunk, amely az itt élőknek az életkörülményeit javítja. Ez a faültetési program is azt bizonyítja, hogy fontos az, hogy legyen olyan élhető környezet, legyen olyan közös gondolkodás, ami a jövőről szól, és ezért külön jó, hogy itt voltak a gyerekek. Szerintem nekik is élmény marad ez a mai alkalom, ugyanígy fognak majd viszonyulni, ők is szeretnének fát ültetni, ahogy felnőnek.” – tette hozzá a képviselő, majd megjegyezte: „Fontos az is, hogy legyenek olyan civil szervezetek, mint a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület, amely felkarolja ezeket az ügyeket és együttműködik az önkormányzattal, mindemellett legyenek olyan közösségek, amelyek ápolják a hagyományokat, amelyek megadják azt a színt, azt az élhető formát a településeken, amiért érdemes itt élni. A kormányzatnak és az önkormányzatnak pedig az a dolga, hogy azt az infrastruktúrabeli állapotot elérje, hogy a városiakhoz hasonló környezetben mindenki megkaphasson minden szolgáltatást.”