Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Ülésezett a megyei közgyűlés

Tizenegy napirendi pontot tárgyalt október 1-jén, a pénteki ülésén a megyei közgyűlés a megyeháza nagytanácstermében.

Elsőként tájékoztatót ismerhettek meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tavalyi tevékenységéről. A közgyűlés köszönetét fejezte ki Szunyog Zoltán tűzoltóezredes, igazgatónak az állomány lelkiismeretes munkájáért, melyet a megye lakosainak védelme, biztonsága érdekében végeztek.

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatóját is elfogadta a közgyűlés a megye árvízi védműveinek állapotáról, fejlesztéseiről és a védelmi rendszer szervezeti, infrastrukturális hátteréről. A képviselők megköszönték az igazgatóság munkáját a jelenlévő Molnár András vízügyi szakaszmérnöknek és Sikrai Attilának, a katasztrófavédelem polgári védelmi főfelügyelőjének.

Módosította a közgyűlés a megyei önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló rendeletét, majd tájékoztatót fogadott el a 2021. első félévi gazdálkodásról.

Elfogadták a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 2014-2020. közötti végrehajtásának állásáról szóló összefoglalót is, mely a 2021-27-re szóló TOP Plusz előkészítését is bemutatja.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, hogy mintegy 21 milliárd forintról indult, és máig közel 42 milliárd forint lett a TOP-ban a megyei fejlesztésekre jutó forrás. Hozzátette: eddig mindenkinek sikerült megoldani a plusz finanszírozás iránti kérelmét, így forráshiány miatt egyetlen projektet sem kellett leállítani.

A továbbiakban egyhangúlag megszavazták dr. Veres Zoltán megyei jegyző tájékoztatását a megyei önkormányzati hivatal munkájáról.

A megyei önkormányzat önként vállalt klímavédelmi tevékenységéről szóló tájékoztató kapcsán Borsó Tibor, a megyei közgyűlési alelnöke többek között a társadalmasítás sikerét emelte ki, valamint azt, hogy a megye koordinálásával mintegy 70 településnek van már klímavédelmi akcióterve, ami nemcsak a szemléletváltozás miatt fontos, hanem a pályázatoknál is előnyt jelent.

Az INTERREG 2014-20 programból támogatott megyei fejlesztések sikeréről Borsó Tibor és Popovics György beszélt. A tájékoztatás elfogadása után a közgyűlés zárt ülés keretében folytatta munkáját, melynek során döntöttek a TOP projektek megvalósítása során jelentkező költségnövekményekről, és a „Komárom-Esztergom Megyéért” kitüntető díj és a „Komárom-Esztergom Megyéért” Szakmai Díj adományozásáról.