Kategóriák: HírekTát

Megújult a táti Öreg Halász Fogadó

Szeptember 16-án tartották a táti Öreg Halász Fogadó hivatalos megnyitóját. A részben kormányzati támogatásnak köszönhetően kívül és belül is teljesen megújult a vendéglátóhely.

A résztvevőket Käfer Bálint, a fogadó vezetője köszöntötte, aki elmondta, hogy 2021 januárjában kezdődött a felújítás, ami a közelmúltban ért véget. Hozzátette, hogy múlt héten egy próbaüzem keretében már megnyitották a helyet. Kiemelte, hogy a felújítást követően az étterem rész 90 fő befogadására képes, a terasz 70 főre korlátozott, míg az újonnan kialakított kávézóban 60 fő tartózkodhat. Az emeleten található 24 szoba is megújult, valamint egy akadálymentes szobát is kialakítottak.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy egy képviselőnek mindig nagy öröm átadni egy új beruházást. „Legtöbbször persze lehet azzal kezdeni, hogy milyen jó, hogy van kormányzati támogatás, de így a számokból kiindulva én úgy tudom, hogy olyan 60 millió forint értékű volt a pályázati összeg, ami kicsit szerény az elvégzett teljesítményhez képest. De akkor ugyanakkor lehet dicsérni a befektetőket, tulajdonosokat, hogy voltak elég bátrak, merészek. Bíznak abban, hogy ennek az országnak van gazdasági jövője, idegenforgalma” – emelte ki dr. Völner Pál. Majd hozzátette: „Ami szintén nagyon kiemelendő, hogy ebben a beruházásban találkozik a múlt és a jelen is, sőt azt mondhatjuk, hogy a jövő, hiszen a táti halászcsárda, az fogalom. Azt hiszem, itt a Duna mentén minden erre járó nemcsak ismerte, hanem be is tért, tehát személyes tapasztalatuk is volt róla, de ebben a megújult formájában még inkább jó hírét viszi Tátnak és környékének.”

Harmadikként dr. Szerencsés László, a megyei kamara elnöke járult a mikrofonokhoz, aki egy történetet osztott meg a résztvevőkkel, méghozzá az új vendéglő tulajdonossal, Gimesi Sándorral kapcsolatban: „Harminc évvel ezelőtt a cégem Németországban vállalt munkát, és ennek kapcsán kerestünk munkatársakat. Az esztergomi irodában megjelent egy rendkívül szimpatikus, talpraesett, fiatalember. Építészként azt mondta, hogy ő nagyon szívesen dolgozna a cégnél, Németországban, ha fizikai munkát kell végezni, akkor is. Annak rendje, módja szerint az engedélyeket követően ez a kiváló fiatalember elment Németországba képviselni a mi cégünket. Nagyon rövid időn belül építésvezető lett. A rátermettségét és a hozzáértését a németek és mi is elismertük. Aztán pár év múlva Magyarországon alapított céget. Elvitte az egyik legjobb brigádomat, de hát ebből harag nem lett, hanem valami rettenetes nagyon-nagyon jó barátság.”

Turi Lajos, Tát polgármestere elmondta, hogy ha valakinek kevés ismerte van Tátról, akkor biztos, hogy elsőként megemlíti a táti halászcsárdát, ami 1930-tól több tulajdonost és átalakítást megélt. „Itt tanulta meg annak idején Csonka Edit néni, a híres-nevezetes táti halászlé készítését.” – idézte fel a polgármester. Majd kiemelte, hogy a jelenlegi formáját a kilencvenes években nyerte el a fogadó, amikor a néhai Szivek Ferenc átépítette és kibővítette az épületet. „1995. szeptember 27-én tartották az avatóünnepséget, amikor is az akkori polgármester, Kátai Ferenc megköszönte Szivek úrnak, hogy egy ékkövet adott Tátnak. Én pedig megköszönöm Gimesi Sándor úrnak, hogy ezt az ékkövet átcsiszolta.” – tette hozzá Turi Lajos.

Dr. Szivek Norbert, a fogadó előző tulajdonosa meghatóan mesélte el, hogy édesapja több mint harminc évvel ezelőtt vásárolta meg és bővítette ezt a gyönyörű kis éttermet egy szállodává. „Én jelen voltam ezen az építkezésen és édesapám igen szigorúan minden hétvégén beosztott, hogy a kollegákat segítsem. De itt voltam, a mostani építkezésen is és így végezetül azt gondolom, hogy Sándor, amit ide tett, az méltó édesapám munkásságához.” – mondta dr. Szivek Norbert.

Végezetül Szabados Béla, a beruházás generál kivitelezője osztott meg néhány gondolatot, majd megköszönte a vállalkozóknak a segítséget, hogy ilyen színvonalon tudták elvégezni a munkát, az étterem vezetőségének pedig jó eredményeket és egészséget kívánt.

A beszédek után a résztvevők megtekinthették a felújított épületet, szobákat és elfogyaszthatták a vacsorájukat.

Megosztás