Kategóriák: Hírek

Szervestrágya szórást végeznek Bajna és Gyermely térségében

Augusztus végéig a Gyermelyi Vállalatcsoport Növénytermesztési Ágazata Bajna és Gyermely térségében több helyszínen is szerves trágyaszórást fog végezni – olvasható a Gyermelyi Zrt. közleményében.

Bizonyára többen emlékeznek arra, hogy 2019 augusztusában orrfacsaró bűz terjengett a környéken. Később kiderült, hogy nem egy üzemből, hanem a trágyázott földekről ered a szag. Akkor a légáramlatok miatt Budapest budai területein is érezni lehetett a kellemetlen szagokat.

A Gyermelyi Zrt. most tájékoztatja a lakosságot, hogy idén is trágyázni fognak és az elmúlt évek tapasztalatai alapján az is elképzelhető, hogy ez a széljárás függvényében kellemetlen szaghatással jár majd a munkavégzés ideje alatt. A trágyázást a törvényi előírásoknak megfelelően végzik és a kijuttatott anyagok azonnali bedolgozásával igyekeznek megelőzni a kellemetlen helyzetet. Céljuk továbbá az, hogy a legkevésbé zavarják a lakosságot, ezért már az idei évben is komoly beruházásokat végeznek.

„A jövőben a trágyakezelés folyamatainak irányításával megpróbáljuk a penetráns szaghatás mérséklését. Ez azonban semmiképp sem szünteti meg a szagot, csak várhatóan elviselhetőbbé teszi. Az idei évben is már tettünk lépéseket, aminek köszönhetően a tavalyihoz képest kevésbé lesz koncentrált a trágyaszórással járó szaghatás. Bízunk benne, hogy ezt a tisztelt lakosság saját maga is megtapasztalja.” – írták a közleményben.

A munkaszervezés során figyelemmel vannak az augusztus 20-i állami ünnepre, illetve a falusi rendezvényekre is, ezért augusztus 13-16 között Gyermelynél és Bajnánál, augusztus 16-19 között Bajna és Máriahalom közötti földeken, míg 23-31 között Szomor és Bajna között szórják ki a trágyát.

A vállalat a közleményben azt is megjegyzi: az idei évben további kijuttatások várhatók, melyről időben tájékoztatják a lakosságot.

Felvétel a 2019-es trágyázásról:

Forrás: Gyermelyi Zrt. / Hídlap