Kategóriák: Hírek

A borkóstolásról szólt a hétvége Garamkövesden

Az idei garamkövesdi program a Dunavin Nyári Borünneppel kezdődött pénteken, melynek a keretében a művelődési házban a Duna két oldalán működő pincék legjobb borait sorakoztatták fel. A borünnep után pedig mindenki örömére kinyitottak két napra a pincék is. A Garammenti Nyitott Pincéken igazi különlegességeket is megkóstolhattunk, mint például a narancsbort, a piros veltelini fehérbort és a vörösbor színű olaszrizlinget.

Először Dorna Ferenchez mentünk, akinél egy rövid beszélgetés és néhány finom bor után át is tértünk volna egy másik pincébe, azonban ő kérte, hogy még maradjunk. Társaságunk egyik tagja így reagált erre: „Akkor maradunk, ha trombitán eljátssza a csitári hegyek alatt című dalt, mi meg hozzá énekelünk”. Nem is kellett kétszer mondani, Dorna Ferenc elővarázsolta a hangszerét, majd egy rövid próba után közösen élesben előadtuk a produkciót.

A szomszéd Kövesd! nevű pincében egy fiatal borász várt minket, mondhatni talán a rendezvény legérdekesebb pincészetéhez érkeztünk, hiszen a kísérletező borász igazán ötletes nedűket állít elő. Varga Zoltán elmondta, hogy alapból kizárólag csak biopermetet használ a szőlőtökéknél, illetve minden munkafolyamatot a természetesség alapaján végzi. Először egy kellemes narancsbort kóstoltunk, majd rögtön rátértem a lényegre és megkérdeztem, hogy is készül a narancsbor, mert ezt eddig még nem ismertem. „A narancsbor úgy készül, mint a vörösbor: hosszú héjon áztatással, viszont az alapanyaga nem kék szőlő, hanem fehér. Azonban én viszek bele egy kis csavart is: a kész nedűhöz egész szőlőszemeket, valamint a növény szárát, levelét is hozzáteszem, amit két hétre félrerakok, ezáltal az egész szőlőszemek egy zárt közegben kezdenek kiforrni. A végeredmény pedig egy különleges, nem megszokott ízvilág lesz” – mondta Varga Zoltán. Sőt a borász olyan itallal is megkínált minket, ami olaszrizling, de a színe vörös volt. Mint kiderült, tavaly volt egy olaszrizlingje, ami szerinte nem sikerült a legjobban, ezért a kipréselt kékfrankos szőlőágyra helyezte, majd újra kiforrt és vörösbor színe lett.

A beszélgetés után több pincét is felkerestünk, sőt még a párkányi polgármesterrel is összefutottunk, de természetesen a nemzetközi borzsűri, Geönczeöl Attila borait sem hagyhattuk ki. A pincelátogatások során egy paradoxonba ütköztem, ami nem más volt, mint a piros veltelini, ami a zöld veltelinihez hasonlóan szintén fehérbor. Ennek a borfajtának a megfejtésére Kormos Károly borász volt a segítségemre. Elmondta, hogy egy osztrák származású szőlőfajtáról beszélünk, ami nagyon ritka, például Magyarországon egyedül Soproni Borvidéken engedélyezte a bortörvény a telepítését, de itt sem található belőle túl sok. A gyümölcs bogyói habár pirosasra színeződnek, a leve olyan mint a többi fehér szőlőfajtának. Ezután Kormos Károly megjegyezte, hogy a zöld veltelinije most nyert aranyérmet. – Azt meg lehet kóstolni? – tettem fel a kérdést. – Hát még nem palackoztam be, de menjünk le a pincébe és kóstoljuk meg. – válaszolta Károly, majd el is indultunk a pince felé. Egy tágas, hordókkal, dézsákkal teli pincébe érkeztünk, melyet teljesen egyedül, a két kezével alakított ki a föld alatt. A bor mondhatni nagyszerű volt, a rövid beszélgetés után pedig újabb pincéket látogattunk meg.

Utoljára hagytuk a H&V borászatot, akiknek Garamkövesden nincs pincéjük, viszont rendszeresen kitelepülnek erre a rendezvényre. Mészáros Henrietta (H) elmondta, hogy a borkészítéssel ő foglalkozik, a férje Viktor (V) pedig kertész, ezért az ő feladata a növények gondozása. Családi vállalkozásuk szőlője a Muzslai Szőlőhegyen található, ahol csoportos borkóstolásokat is szerveznek. Henrietta elmondta azt is, hogy a H&V Pincészet egy olyan egyedülálló hely, ahová a bor és a kerékpározás szerelmeseinek egyaránt érdemes betérni.

A nyitott pincéken még egy kitelepülő volt, habár ő inkább marketingesnek mondható, mint bortermelőnek. Ugyanis Pereszlényi Csaba hozta létre a felvidéki borok webáruházát, ami mindazon kívül, hogy az első, felvidéki borokat összegyűjtő online áruház, segít megismerni a különböző borokat, ezt a YouTube csatornájukon indított kóstolósorozatukban követhetjük nyomon.