Esztergom

Esztergomban zárult az Országos Engesztelő Mindszenty-zarándoklat

Esztergomban zárult az Országos Engesztelő Mindszenty-zarándoklat május 4-én, szombaton délelőtt, ahol Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be ünnepi szentmisét a hercegprímás földi maradványait őrző bazilikában. Vele koncelebráltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) jelen lévő tagjai és paptársak, a szentbeszédet Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök mondta – írja a Magyar Kurír.

A szentmise elején Erdő Péter bíboros, prímás köszöntötte a megjelent zarándokokat, külön is kiemelve Udvardy György veszprémi érseket és főegyházmegyéje népes jubileumi zarándokcsoportját, a megjelent közjogi méltóságokat és a társadalmi élet prominens személyiségeit, köztük Varga Zs. Andrást, a Kúria elnökét; Nagy István agrárminisztert; Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát; Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét; Habsburg-Lotharingiai Eduárdot, hazánk szentszéki nagykövetét és Hernádi Ádámot, Esztergom polgármesterét. Üdvözölte továbbá a Magyar Máltai Lovagrend és a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend delegációját, valamint az esztergomi Prímási Iskolaközpont, a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola és a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium közösségeit, a Váci Kolping Család kerékpárral érkezett tagjait, valamint az ország számos egyházmegyéjéből és településéről érkezett valamennyi zarándokcsoportot.

A szentlecke az Apostolok cselekedeteiből (ApCsel 16,1–10), az evangélium Szent János könyvéből (Jn 15,18–21) hangzott el.

Erdő Péterrel az oltár mellett szolgált Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Ternyák Csaba egri érsek, Udvardy György veszprémi érsek, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Varga Lajos váci segédpüspök és Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök.

Martos Levente Balázs homíliáját teljes terjedelemben ide kattintva olvashatják el.

Borítókép: Lambert Attila
Videó: Kardinális
Forrás: Horogszegi-Lenhardt Erika/Magyar Kurír