Kategóriák: DorogHírek

Emléktáblát avattak Perl József emlékére

Augusztus 1-jén, vasárnap avatták fel Perl József patikus emléktábláját Dorog első gyógyszertárának – a mai zeneiskola épületének – homlokzatán.

Az eseményen dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere elmondta, hogy az emléktáblával Dorog egy kiváló polgárára emlékezünk. Hozzátette: a polgárság nagyon hányatott sorsú társadalmi csoport volt Magyarországon. A 18. században inkább középnemesek játszották ennek a középosztályszerű polgárságnak a szerepét. Kiemelte, hogy erre az alkalomra készült el az Írott örökség tervezetsorozatában az a kiadvány, amit azokból a publikált írásokból állított össze, amelyben Perl József neve szerepel. Az tükröződik, hogy a tevékenysége során mind magasabb szakmai minősítésekhez jutott, ez részben a patikai jogosultság bővülésében jelent meg.

Perl Józsefet 1918-ban vették fel a Magyarországi Gyógyszerész Egyesület tagjának, majd 1921-ben Községi Sajtóvállalati Részvénytársaság alapítótagjai között is helyet kapott. 1943-ben azon gyógyszertárak sorába emelték a patikáját, ahol már gyakornokot is fogadhatott, azonban akkor még nem tudhatta, hogy 3 év múlva véget ér a polgári karrier, hiszen a patika államosításra került.

A család részéről Perl József unokája, dr. Tamás Ferencné emlékezett meg Dorog első patikusáról, aki 110 évvel ezelőtt szerezte meg gyógyszerész végzettségét. Elmondta, hogy négy unoka, nyolc dédunoka és nyolc ükunoka nevében szól a jelenlévőkhöz. Megjegyezte, hogy több mint 70 éve, ebben a házban kisgyermekként boldog napokat töltött el, valamint, hogy a négy unoka közül az élők sorából csak ő és öccse ismerte őt. Felidézte, hogy a gyógyszerészetben akkor még fontos szerepet játszó laboratórium gyermekként a csodák világa volt, ahova nagyapja vezette be. „Nem tudhattuk, amit később a gyógyszerész lányai meséltek, hogy milyen őstehetség, milyen sikeres gyógyítókenőcsök alkotója volt, de a piócák, tégelyek és a lombikok között a szaktudás, a természetismeret és az elkötelezett munka levegőjét szívtuk.” – tette hozzá dr. Tamás Ferencné. Végül megköszönte Kovács Lajos tanár úrnak és lányának Kovács Klárának a korábbi kutató munkáit, sőt az egyik dorogimedence.hu oldalon megjelent írásában a tanár úr volt az, aki felvetette az emléktábla gondolatát és ez bátorította a családot arra, hogy életének és munkájának helyszínén emléktáblával tisztelegjenek.

A beszédek és a köszöntők után felkérték a család tagjait, dr. Bordáné dr. Bogárdi Máriát és Perényiné Apáthy Editet, hogy leplezzék le Lakatos Pál szobrászművész által készített domborművet.