Kategóriák: EsztergomHírek

Turista és horgász látogatóközpontot adtak át az esztergomi Búbánat-völgyben

A Búbánat-völgyi Kerek tó mellett átadták július 9-én, pénteken az esztergomi Vasas Horgász Egyesület 640 négyzetméteres, kétszintes turista és horgász látogatóközpontját, amelyhez az egyesület 190 millió forintot pályázaton nyert el, 70 millió forintot önerőből biztosított.

Szentkirályi Ádám, az egyesület elnöke elmondta, a Kerektavi Természetház nevű létesítmény a horgászok és a természetjárók igényeinek kiszolgálására épült. Egy 150 fős közösségi terem mellett két oktatóteremnek is helyet ad, ahol horgászoktatást, valamint túravezető képzést tarthatnak. Az elnök hozzátette, a tavaly 60 éves Vasas Horgász Egyesület a Magyar Természetjáró Szövetséggel, a Pilisi Parkerdővel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közös konzorciumban építette fel a természetházat, amely egész évben várja a látogatókat, éttermi ellátást is kínálva.

Dr. Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, hogy a turisztikai, erdőgazdálkodással foglalkozó és civil szervezet példaértékű összefogásával jött létre a természetház megépítését eredményező pályázat. A sikerhez kiemelkedő mértékű, 70 millió forintos önerőt biztosított a horgász egyesület. Hozzátette, hogy a kormányzatnak fontos, hogy minél több ilyen ötlet valósuljon meg, ezért jelentős összegekkel támogatja a hasonló kezdeményezéseket.

Seregi János, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnökhelyettese elmondta, hogy a konzorciumban benyújtott pályázat tejes költségvetése 418 millió forint, a fennmaradó összegből egyéb fejlesztések valósulnak meg a Pilisi Parkerdő területén.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója szólt arról, hogy a kezelésükben lévő területet átlagosan évente 25 millió ember keresi fel, de ez a szám a járvány időszakában 30 millióra emelkedett. A vezérigazgató kiemelte, hogy a természetjáró szövetséggel együttműködve a nagy beruházások mellett számtalan helyszínen végeztek olyan fejlesztéseket, amelyek a természetjárók igényeit szolgálja.

A Vasas Horgász Egyesület Esztergom legnagyobb civil szervezete több mint 2700 taggal. Az 1960-ban alapított egyesület tóépítési jegyek kibocsátásával is finanszírozva hozta létre a Búbánat-völgy négy tóból álló tórendszerét, ahol horgászattal és halneveléssel foglalkoznak, valamint 9 hivatásos halőrrel felügyelik a megyei Duna szakasz vízterületeit.

Forrás: MTI