Kategóriák: Hírek

Hány havi átlagfizetést kell félretenni egy ingatlanra a Dorogi-medencében?

Előző cikkünkben beszámoltunk az ingatlanpiaci árak korrekciójának megindulásáról és arról, hogy miként hatott az otthonteremtési program által előidézett drágulás a Dorogi-medence ingatlanpiacára. A hazai ingatlanhirdető- és kereső portál most az átlagfizetést veszi górcső alá, olyan kérdések mentén, mint hogy hány havi átlagfizetésből telik egy ingatlanra a Dorogi-medencében.

Folyamatosan drágulnak az ingatlanárak

A 2019-ben bekövetkező természetes korrekció, majd a hazánkban is megjelent világjárvány hatására a lakásárak mélypontra zuhantak, és igen kedvezően lehetett ingatlanhoz jutni az országban. Az új év azonban nem várt fordulatokat hozott a kínálati árak tekintetében. Mind a járvány visszaszorulása, mind a lakossági támogatások bővítése a vártnál erősebb hatást gyakorolt a hazai ingatlanárakra, így a négyzetméter árak országos szinten hamar elszálltak. Az ingatlannet.hu adatbázisában található hirdetések alapján az országos drágulás mértéke a kertes házak esetén az eddigi hónapok alatt meghaladta a 7%-ot, míg a lakáspiacon az öt hónap alatt pedig 2,6%-ra tehető az áremelkedés.

A Dorogi-medencében is érezhető a drágulás

A Dorogi-medence egyes településein, mint Kesztölc, Csolnok, Piliscsév és Leányvár az említett időszakban – 2021. január és május között – az eladósorban lévő lakóingatlanok egy négyzetméterre jutó kínálati ára csökkent. E települések esetén az árcsökkenés átlagos mértékű, megközelítőleg 12%. E települések mellett az esztergomi ingatlanárak is visszaesést mutatnak. Ezzel szemben a kisebb települések, mint Tokod, Tokodaltáró, Tát, Dorog, valamint Nyergesújfalu ingatlanpiacán a kínálati árakat emelkedő tendencia jellemezte az eltelt hónapokban. A drágulást mutató települések esetében az áremelkedés mértéke hasonlóan 10% körüli értékre tehető.

Hány havi átlagfizetést kell félretenni, hogy ingatlanhoz jussunk?

2021 áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 440 600 forint volt, országos szinten – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal áprilisi gyorstájékoztatójából. Ezzel szemben a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 293 000 forint volt Magyarországon. Ezt alapul véve számítottuk ki, mégis mennyi időbe telik összespórolni egy ingatlanra valót átlagkeresetből. Dorog, Tát, Tokod, Piliscsév, Kesztölc és Nyergesújfalu településein az eladó lakóingatlanok közel azonos kínálati áron, 15 és 20 millió forint között keresik új tulajdonosaikat. Ahhoz, hogy e települések valamelyikén vásároljuk ingatlant, több, mint öt évnyi teljes átlagfizetést kellene félretenni. A Dorogi-medence többi településén, mint Esztergom, Tokodaltáró, Csolnok és Leányvár valamivel drágább ingatlanokat találhatunk. E települések esetén átlagosan több, mint 20 millió forintért kerülnek meghirdetésre az eladó lakóingatlanok. Így annak, aki a nettó átlagfizetést viszi haza, közel 7 évnyi keresetet kellene megtakarítania.

Megosztás