Idős embert rabolt ki, nyolc év fegyházat kapott

Nem jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélték azt a férfit, aki Esztergomban egy 85 éves embert rabolt ki, egy dorogi szórakozóhelyen pedig egy ittas férfit lopott meg.

Az Esztergomi Járásbíróság a 2021. július 1. napján tartott előkészítő ülésen a vádlottat 2 rendbeli rablás bűntette, közokirattal visszaélés vétsége, valamint garázdaság vétsége miatt halmazati büntetésül, mint különös visszaesőt, 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és a védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A vádirat szerint a férfi 2020. március 15-én 20 óra 50 perckor Esztergomban a járdán gyalogló 85 éves sértett férfit hátulról nagy erővel a tarkóján megütötte és meglökte. A sértett a földre esett, a fejét a kövezetbe beverte. Az elkövető ekkor a sértett bal válláról egy mozdulattal letépte a kézitáskát, aminek a csatjai kiszakadtak. A birtokba vett táskával a férfi a helyszínről elszaladt. A vádlott által jogtalanul eltulajdonított 500 forint értékű táskában a sértett iratai, kulcscsomója, 13.000 Ft értékű mobiltelefonja és pénztárcája volt, amelyben 1.100 forintot tartott. Az elkövetési érték 14.600 forint, amely részben megtérült, mert az esztergomi rendőrség a kézitáskát, az iratokat, a kulcscsomót és a pénztárcát megtalálta és azt a sértettnek visszaadta.

Ezt megelőzően, 2019. október 6. napján, egy dorogi szórakozóhelyen a vádlott egy ittas férfival beszélgetett, majd átkarolta és kivette annak nadrágzsebéből a 2000 forint értékű, 6000 forint készpénzt tartalmazó pénztárcát és a saját zsebébe téve eltulajdonította. A meglopott férfi azonnal a tolvaj felé nyúlva kérte vissza a pénztárcát. A vádlott erre többször ellökte magától a sértettet, aki előbb egy padra esett, majd a további eleséstől egy harmadik férfi óvta meg. A vádlott bizonygatta, hogy nincs nála a pénztárca, és úgy tett, mintha segítene azt megkeresni. Végül az elkövető megelégelte azt, hogy a sértett nem tágít mellőle, ezért a szórakozóhely táncterén a földre rántotta, ököllel többször megütötte és megrúgta, majd az utcára kiszaladó sértett után futott, és ott is bántalmazta. A sértett fején nyolc napon belül gyógyuló zúzódás keletkezett.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék