Kategóriák: Hírek

Az egészséges alvás 5+1 titka

Az egészséges alvás mindannyiunk álma – szerencsés esetben nem csak ébren ábrándozunk róla. Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek betartásával végre újra nyugodt lehet a pihenés.

Az egészséges alvás a matraccal kezdődik

Ahhoz, hogy az éjjeli órákban valódi feltöltődésben legyen részünk, ki kell választanunk a számunkra tökéletes fekhelyet. Ha egy elhasznált, kényelmetlen vagy épp túl egyszerű matracról egy minőségi darabra váltunk, alvásunk minősége drasztikusan megnő! Ehhez a következő szempontokat érdemes figyelembe venni matrac vásárlásakor:

  • legyen testalkatunkhoz, igényeinkhez mérten optimális keménységű,
  • nyújtson tökéletes támaszt a gerincnek,
  • legyen strapabíró, terhelhető,
  • szellőzzön megfelelően, izzadás esetén se legyen kényelmetlen,
  • legyen antiallergén,
  • lehetőleg rendelkezzen ortopéd tulajdonságokkal, és
  • huzata is legyen mosható és hipoallergén.

Első pillantásra talán nehéznek tűnhet olyan terméket találni, amely minden kritériumnak megfelel. Szerencsére az AMI bútorok habszivacs matrac választékában számos különböző felépítésű, csúcsminőségű ágybetétet találhatunk.

Töltsünk elég időt az ágyban!

Sokan egészen addig a pillanatig böngészik az okostelefont, olvasnak vagy épp tévéznek, amíg ki nem dőlnek. Ez fáradtsági szinttől függően mindig máshogy jön el – az ébresztő viszont legtöbbünknél mindig ugyanakkor szól. Az alvás időtartama így finoman szólva is esetleges: mikor mennyit sikerül… Ismerős a szituáció?

Az egészséges alvás megvalósulásának – idő szempontjából – két nagy akadálya van: a következetlenség és a túl rövid alvás. Az elsőt úgy tudjuk leginkább kiküszöbölni, ha szép fokozatosan beállítjuk az alvás kezdetét egy fix időpontra, lehetőleg este 10 és 11 óra között.

Törekedjünk arra, hogy minimum hat órát alvással töltsünk – de a legjobbat akkor tesszük, ha 8 órára is ki tudjuk tolni a pihenés idejét.

Egészséges alvás: sötétben a legjobb

Egyértelmű, hogy a legjobb alvási élményben akkor lesz részünk, ha a szoba kellően el van sötétítve. A legtöbben ezért lehúzzák a redőnyt, elhúzzák a sötétítő függönyt, vagy épp szemmaszkot viselnek – nagyon helyesen. Kevesen tudják azonban, hogy a sötétség nemcsak alvás közben fontos, hanem előtte is!

Hogy mit jelent ez pontosan? Alvás előtt 2, de legalább egy órával fokozatosan csökkentsük a fény mennyiségét a helyiségben! A nagy lámpa helyett kapcsoljunk meleg fényű hangulatvilágítást, és tegyük el a kék fényt kibocsátó kütyüket, kapcsoljuk ki a tévét.

Legyen ideális a hőmérséklet!

A nagy öregek gyakran emlegetik, hogy ők bizony világéletükben nyitott ablaknál aludtak, ezért makkegészségesek. Bár sokszor kétkedéssel fogadjuk ezeket a kijelentéseket, van igazságtartalmuk! A jó szellőzés miatt elsősorban az megfelelő hőmérséklet miatt tehet jó az ablaknál alvás.

Azonban legyünk realisták: egy zajos, szmogos városi környezetben ezt nemhogy nehéz, de nem is ajánlott kivitelezni. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk. hogy extra csendes, kristálytiszta levegőjű vidéki környezetben élünk, hálószobánkba pedig nem világít be utcai lámpa, akkor persze próbáljuk ki bátran! Minden egyéb esetben viszont elég, ha arra odafigyelünk, hogy a hálószoba hőmérséklete 16-20 fok között legyen.

Vacsorázzunk jól!

Munka után hazaszabadulunk, kiürítjük a hűtőt, beülünk a tévé elé, és amikor kezd izgalmassá válni a műsor, jöhet még egy kis fűszeres nasi… Sokan azonosulunk ezzel a folyton ismétlődő sorozattal – nem nehéz kitalálni, hogy sajnos ez a szokás is az egészséges alvás egyik kerékkötője. Nem önmagában azzal van a probléma, ha jóízűen eszünk, és kedvünkre nassolunk, hanem az időzítéssel.

Törekedjünk arra, hogy alvás előtt 3 órával már ne étkezzünk! Vacsorára lehetőleg olyasvalamit együnk, ami nem nehéz, zsíros vagy erősen fűszeres.

Ahogy a hosszú életnek, úgy a hosszú alvásnak is a nyugalom az egyik titka. Persze jól tudjuk: a nyugalom az az állapot, amit ajánlgatni ezerszer könnyebb, mint elérni.

A stressz elkerülhetetlen az életünkben – de tudatos szokásokkal tehetünk azért, hogy legalább éjszakára letegyük terheinket! Működhet például egy jó könyv olvasgatása, egy forró fürdő, vagy egy kellemes gyógynövény tea elkortyolása. Az is sokat segít, ha párunknak, szeretteinknek elmeséljük a napi történéseket az apró örömöktől a bosszúságokig. A bármilyen helyzetben bevethető eszköz pedig a relaxáció: ha megvan a megfelelő technika, 10 perc is elég lehet, hogy jobban érezzük magunkat.

Megosztás