Kategóriák: DorogHírek

Piktogramokkal figyelmeztetik a gyalogosokat Dorogon

Nyolc dorogi gyalogos-átkelőhelynél festettek fel piktogramokat, melyekkel a járókelők figyelmét hívják fel a biztonságos közlekedésre.

A Dorog Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának megkeresésére a felfestéseket a Varga & Varga Forgalomtechnika végezte el. Varga Tibor, a cég ügyvezetője elmondta, hogy ingyen vállalták a figyelmeztető piktogramok felfestését, melyet az Eötvös iskolánál, a Petőfi iskolánál, a Zrínyi iskolánál, az alagútnál, a polgármesteri hivatalnál és a Penny Marketnél található gyalogos-átkelőhelyeknél készítették el.

Málnás Zsolt rendőr alezredes a rendészeti osztály vezetője elmondta, hogy idén a gyalogos közlekedés biztonságosabbá tételét tűzték ki célul és ennek a keretében festettek fel piktogramokat a gyalogos-átkelőhelyeken. Kiemelte, hogy a gyalogosan közlekedők tekintetében fontos szempont, hogy mielőtt lelépnek a gyalogos-átkelőhelyre, alaposan nézzenek szét, és győződjenek meg annak biztonságosságáról. Annak érdekében azonban, hogy megfelelően körül tudjanak tekinteni, a figyelmüket az adott helyzetre kell koncentrálniuk, melyet megnehezíthetnek bizonyos tényezők. A baleset-megelőzési kampány célja az, hogy tudatosuljon a gyalogosan közlekedőkben, hogy amíg áthaladnak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ne használjanak mobiltelefont, okoseszközt, és ne hallgassanak zenét a fülhallgatón keresztül.

Cserődi Péter rendőr százados elmondta, hogy szerencsére idén még nem, viszont 2019-ben és 2020-ban két-két olyan közlekedési baleset történt, ahol a járművezető figyelmetlenségéből ütöttek el gyalogost az átkelőhelyen. A piktogramokkal kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy a terveket az internetről merítették, majd Dankó Kristóf főépítész javaslatai alapján készítették el a sablonokat.