Kategóriák: DorogHírek

Fát ültetni karantén alatt is lehet! Sőt, most ajándékba is kaphatod!

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók csoportja a Dorogi Égetőmű Környezetfejlesztő Alapítvány által kiírt sikeres pályázatának köszönhetően valósítja meg tavasszal a „Fogadj örökbe egy fát” című programot Dorogon, melynek köszönhetően vállalkozó szellemű lakók és közösségek harminc facsemetét ültethetnek el közterületeken, melyek gondozását is vállalják.

A Szemétirtókat a környék lakói a szemétszedő és hulladékgyűjtő akciók, a csikkellenes kampány és a zöldebb és élhetőbb települési környezet megteremtése érdekében tett törekvéseik révén ismerhették meg.

A Strázsa-hegyen, a Szent Borbála lakótelepen megvalósult és a dági iskolában zajló faültetési akciók tapasztalatai alapján a közösség egy új koncepciót talált ki, amelynek megvalósításához a Dorogi Égetőmű Alapítvány ősszel meghirdetett pályázatán nyertek anyagi forrást. A program fő célja, hogy az ültetendő fákat valaki „örökbe fogadja”, sajátjaként nevelje, gondozza és vigyázzon rá.

A következő két hét során harminc faültető csomag gazdáját, vagy gazdáit keresik. A csomag egy előnevelt díszfát és a szakszerű elültetéséhez szükséges segédanyagokat (tápanyag, támasztó karók, törzsvédő, ültetési segédlet) tartalmazza. Magánszemélyek és családok egy-egy csomagot, nagyobb közösségek (egyesületek, munkahelyi- vagy lakóközösségek) pedig legfeljebb öt csomagot igényelhetnek. A jelentkezés feltétele az, hogy a fák Dorog közösségi használatú területeire, például utcára, parkba, játszótérre kerüljenek és az ültetésük utáni 2-3 évben megfelelő gondozásban részesüljenek. A fák leendő örökbefogadói ezt írásos megállapodásban vállalják.

A jelentkezőknek egy rövid bemutatkozást, elérhetőséget (név, cím, telefonszám) és a faültetés tervezett helyszínének pontos leírását és fényképét kell elküldeniük 10-15 mondatban a szemetirtok@gmail.com címre. Az ültetőcsomagokat a jelentkezés sorrendjében osztják majd ki, de az elbírálás során a közterületekre és közművekre érvényes települési szabályokat is figyelembe veszik szakemberek és az önkormányzati hivatal bevonásával. A Szemétirtók csapata gondoskodik a fák és a segédanyagok kiszállításáról, a vállalkozó szellemű dorogiaknak nem marad más dolguk, mint a fák gondos elültetése és gondozása.

A jelentkezés határideje az Erdők Világnapja, 2021. március 21., a fák ültetését pedig a Föld Napja alkalmából, 2021. április 22-ig tervezik befejezni.

Amennyiben többen jelentkeznek, mint ahány csomag rendelkezésre áll, az egyesület szakemberek bevonásával választja ki a legalkalmasabb helyszíneket és jelentkezőket.

Pályázati kiírás>>