Ötven mázsa ponty került a Dunába

A Komárom-Esztergom Horgászegyesületek Szövetsége a hét elején ötven mázsa, kétnyaras pontyot telepített a Dunába az általa kezelt szakaszon – mondta el a szövetség szakmai igazgatója.

Schmidt-Kovács Bence hozzátette, a kifejlett pikkelyes halak átlagsúlya 75 dekagramm volt, ezeket a nagyobb példányokat a kormoránok már nehezebben tudják zsákmányul ejteni, illetve megsebezni.

Az idei első telepítést továbbiak követik majd. A tervek szerint száz mázsa háromnyaras ponty kerül a Dunába Komáromnál, Neszmélynél és Tátnál, illetve március végén a szövetség 1500 kilogramm, ötven centisnél nagyobb kecsegét telepít majd az élő Dunába.

A kecsege Magyarország egyik őshonos hala, mely nagyon sokáig csak csökkenő állományban volt jelen a hazai vizekben, jelenleg ki szabad fogni, de a méret és súly meghatározása után vissza kell dobni. Miután az összes Duna menti horgász szövetség telepíti a fajt és a folyam az utóbbi években sokat tisztult, a kecsege újból nagyobb számban jelent meg legnagyobb folyónkban és a horgászok reményei szerint méretkorlátozás mellett kifogható fajnak minősítik.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, az esztergomi szénrakodó és a neszmélyi hajóskanzen térségében végzett telepítés után a helyszínek néhány száz méteres körzetében március 12., pénteken estig tilos horgászni, annak érdekében, hogy a halak megtalálják életterüket. A telepítések utáni korlátozásokról a szövetség honlapján részletes, térképes tájékoztatást tesz közzé.

Az elnök kérte, hogy a vízparton mindenki tartsa be a koronavírus terjedésének megelőzésére hozott szabályokat és kiemelte, hogy a horgásztársadalom eddig jelesre vizsgázott a pandémia idején, tavaly néhány kirívó esettől eltekintve mindenki betartotta a járványügyi intézkedéseket.

A KEMHESZ célkitűzései között szerepel, megőrizni vizeink élővilágának sokszínűségét, az abban lévő fajok változatosságát. A telepítések hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyre növekvő létszámú horgásztársadalom számára biztosítsák a fogás élményét, az aktív kikapcsolódás lehetőségét.

Fotók, forrás: KEMHESZ