Kategóriák: EsztergomHírek

Középkori utat és leleteket találtak Esztergomban

Egy középkori útra bukkantak a régészek egy Esztergomban zajló ásatás során, de zarándokjelvények, Árpád-kori ezüstpénzek és egy gyűrű is előkerült – közölte a MNM Balassa Bálint Múzeuma.

Az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium udvarán – mintegy 1500 négyzetméteren – még tavasszal kezdődtek meg az ásatások egy közelgő beruházás miatt. A közelmúltban a város középkori, feltehetőleg 12-13. századi útját találták meg a régészek. Az eddig – közel 15 négyzetméteren – feltárt útszakasz, vélhetően a királyi székhelyt Óbudával összekötő négy út egyike lehetett.

A felszíntől számított, több mint két méter mélyen található, szabálytalan alakú kövekből kirakott út kiváló állapotban maradt meg, annak ellenére, hogy egy része megsüllyedt, illetve a későbbiekben több falat is ráépítettek.

„Királyi székhelyként Esztergom nem csak az ország politikai, de kereskedelmi központja is volt, ehhez képest ekkora és ilyen jó állapotú középkori út még soha nem került elő a városban. A most feltárt útszakasz komoly segítséget adhat a királyi város középkori település-szerkezetének kutatásában, megismerésében is.” – emeli ki a múzeum a közleményében.

Nem állnak meg a munkával, hiszen a következő hetekben is folytatják az ásatást, amely már most különleges leletekkel gazdagította a gyűjteményt. Három zarándokjelvény mellett előkerült több Árpád-kori ezüstpénz, valamint egy állatalakos gyűrű is.

Fotók, forrás: MNM Balassa Bálint Múzeuma