Kategóriák: DorogHírek

Megújul a dorogi református templom

2021. december 26-án lesz 100 éves a Dorogvidéki Református Egyházközség, ezen alkalomból pedig felújítják a templomot.

Pungur Béla lelkipásztortól megtudtuk, hogy tavaly átnézték a templomot és célul tűzték ki, hogy a 100. évfordulóra megújul a dorogi templomuk. Tavaly megcsinálták a templomtestet, illetve a tornyot lefestették. Jelenleg pedig kosaras daru segítségével festik a süveget.

Pungur Béla hozzátette, hogy a közeljövőben kicserélik a templom ablakait, illetve átépítik a harangokat, amelyhez korszerű húzórendszert alakítanak ki.

A tavalyi és a jelenlegi munkálatokat az egyházközösség adományából végzik el. Az ablakok cseréjére, illetve a harangátépítés költségeire Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7.000.000 forint támogatást biztosított, amelyet a 2020. szeptember 25-ei testületi ülésen fogadtak el.

Az egyházközségről: Dorogra az első világháború után kerültek nagyobb számban a reformátusok egyfelől az iparosítás, másrészt pedig a trianoni béke következtében sokan települtek át Erdélyből Dorogra. 1921. december 26-án 100 lélek megalakította a Dorogvidéki Protestáns Fiókegyházat, melyet az esztergomi anyaegyházhoz csatoltak, s Páll Sándor esztergomi lelkész lett a gondozólelkész. Havonta egy vasárnap volt istentisztelet, s hetente egy alkalommal hittanóra 40 gyermek részére. Dorog után Tokodon is megalakult a fiókegyház. Esztergom a munka ellátására segédlelkészt kapott. Szükségessé vált egy templom építése. A sok előkészület után az alapkőletételre 1935. szeptember 22-én került sor. A templomot szép magyar stílusban Puskás Károly budapesti okleveles építészmérnök tervezte és rekordidő alatt (mintegy 4 hónap) készült el, 1936. február 19-re. Közben külön vált a református és evangélikus gyülekezet, az evangélikusok önállósultak 1936-ban. Ettől kezdve már Dorogvidéki Református Egyházközség (egy darabig Missziói Egyházközség a gyülekezet neve). 1939. január 1-től a tokodaltárói reformátusság is Doroghoz tartozik. Az önállósodást betetézi az önálló lelkész léte Nagytiszteletű Zsoldos Gyula személyében, aki 1940-től segédlelkész, 1941. február 16-tól pedig haláláig, 1981-ig a gyülekezet lelkésze, közben pedig a Tatai Egyházmegye esperese is egy ideig. Jelenleg Pungur Béla a Dorogvidéki Református Egyházközség lelkipásztora. /Forrás: dorogvideki.refdunantul.hu/

Borítókép: olvasói fotó
Második kép: M. Zsolt