Fegyházbüntetés várhat a mobiltelefon tolvajra

Nem jogerősen 3 év 6 hó fegyházbüntetésre ítélték azt a visszaeső férfit, aki tavaly nyáron egy alvó sértettől lopott el egy mobiltelefont.

A vádirat szerint a férfi elkövető 2019. június 24. napján 19 óra és 19 óra 42 perc közötti időben Esztergomban, a Kis Duna sétányon, a Pór Antal tér mellett lévő lépcsőn a sértettel és két ismeretlenül maradt személlyel közösen nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott.

A két ismeretlenül maradt személy 19 óra 42 perckor az italozás helyszínét elhagyta, míg az elfogyasztott alkohol hatására sértett elaludt.

A vádlott az alvó, emiatt védekezésre képtelen sértett pulóverének zsebéből ellopta a sértett 25.000 Ft értékű mobiltelefonját, majd a sértettet hátrahagyva a helyszínről 21 óra 41 perckor távozott. Az elkövető ezt követően a mobiltelefont az esztergomi buszvégállomáson 1.500 Ft-ért értékesítette egy olyan személynek, aki nem bírt tudomással arról, hogy a mobiltelefon bűncselekményből származik. A vevő a mobiltelefont rokonának adta el, akitől utóbb a mobiltelefont a rendőrség lefoglalta és a sértettnek kiadta.

A vádlottat a bíróság 2017-ben a különös visszaesőként elkövetett lopás bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre ítélte, amelyből feltételes kedvezménnyel szabadult 2019. május 16-án.

Az Esztergomi Járásbíróság 2020. szeptember 14. napján tartott előkészítő ülésen/tárgyaláson a vádlottat, mint többszörös visszaesőt 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, megállapította, hogy a szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható, továbbá a korábban engedélyezett feltételes szabadságot megszűntette.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője enyhítésért, az ügyész súlyosításért fellebbezett.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék
Fotó: illusztráció