Kategóriák: Hírek

Vége a veszélyhelyzetnek, eltörölték a vásárlási idősávot

Megjelent a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben szerdán este.

A veszélyhelyzet megszüntetése után, a kormányrendelet értelmében Magyarország egész területére 2020. június 18-tól egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezet be a kormány. A készültséget 3 havonta felülvizsgálják, a rendelkezés alapvetően december 18-án veszti hatályát.

A válsághelyzet értelmében a tömegközlekedési eszközön és az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (maszk, sál, kendő) továbbra is viselni kell. Ahogy a vendéglátóhelyek zárt tereiben a vendéglátósoknak is kötelező marad. Az új szabályok között már nincsenek megszabott időkorlátok a bolti vásárlásokra nézve. Ennek értelmében ezentúl 9 és 12 óra között már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak majd az élelmiszerüzletetekben, drogériákban, piacokon és gyógyszertárakban.

A veszélyhelyzet megszűnéséről és a járványügyi készültségről szóló jogszabályokról a Magyar Közlöny 2020. évi 144. és 145. számában olvashatunk részleteket.

Megosztás
Tegek: koronavírus