Kategóriák: DorogHírek

A dorogi könyvtár online katalógusából válogathatunk olvasnivalót

A dorogi Gáthy Zoltán Városi Könyvtár igazgatójával, Szabó-Berghauer Zoltánnal beszélgettünk az online kölcsönzés lehetőségéről és a könyvtár – a koronavírus-járvány alatti – életéről.

Hogyan működik a könyvtár a karanténidőszak ideje alatt, illetve lehet továbbra is könyveket kölcsönözni?

Április 27-től indult újra a kölcsönzött könyvek visszavétele. Ennek részben állományvédelmi szempontjai vannak – lehetőleg ne kallódjanak el a hosszú „üresjáratban” a kötetek, másrészt sokan folyamatosan érdeklődnek, és igény mutatkozik arra, hogy némi szolgáltatás formájában manifesztálódott életjelet küldjünk egymás felé. Kölcsönözni előre egyeztett módon lehetséges (telefonon a 33/509-640-es számon, vagy email-ben az olvasoszolgalat@dorogikonyvtar.hu címen), az óhajtott könyveket összekészítjük, és a megadott időpontban odaadjuk. Egyébként eddig is végeztünk háttérmunkát: ügyeleti rendben tájékoztatást adtunk, valamint selejtezéssel, állományrendezéssel, könyvrendeléssel, adminisztrációval stb. foglalkoztunk.

Bizonyára több olvasónál már letelt az egyes könyvek kölcsönzési ideje, mikor kell visszavinniük azokat a könyvtárba?

Ahogyan említettem, most már van erre mód (hétköznaponként délelőtt 9 és 11 óra, valamint délután 13 és 16 óra között), de eddig sem volt ez probléma abból a szempontból, hogy tájékoztatóinkban (honlap, hírlevél és Facebook) leszögeztük: telefonos, email-es megkeresésre meghosszabbítjuk az esedékes lejáratokat, és a késedelmi díjaktól is eltekintünk egész időszak alatt, így ez miatt sem kell aggódniuk az olvasóknak.

Aki nem iratkozott be korábban a könyvtárba, most hogyan teheti meg?

Ez is megoldható, ha a kedves leendő olvasó a szükséges adatait megírja, bediktálja (esetleg a beiratkozó kartont elviszi), majd bejön az aláírás és a beiratkozási díj rendezése miatt.

Hogyan tartják a kapcsolatot az olvasókkal?

Telefonon és email-ben adunk tájékoztatást. A honlapra és a Facebookra felkerülnek az új könyvek ajánlói. A honlapunkon elérhető online katalógusunkban pedig lehet böngészni, választani a kölcsönözhető dokumentumok közül, illetve határidőt hosszabbítani, valamint könyvet előjegyeztetni is lehet.


Fotó: Szabó-Berghauer Zoltán Cselenyák Imrével beszélget a dorogi könyvtárban az Arany János életéről szóló könyvbemutatón.

Így a karanténidőszak alatt szerveznek online közösségi programokat/foglalkozásokat?

Nagyon új és egyedi probléma nekünk is a szolgáltatásban a jelenlegi helyzet. Különböző módon reagálunk – könyvtáranként is eltérően. Nem látom ezek kivitelezhetőségét, feltételrendszerét: hogy kész programokat vagy foglalkozásokat bonyolítsunk így. Olyan energiákat és összpontosítást igényelne részünkről, ami az átlagnál is több erőt venne ki belőlünk – a kollégák viszont, mint magánemberek is, lelkileg és fizikailag is terhelve vannak ebben az időszakban.

Hogyan hat a könyvtár életére a koronavírus-járvány? Az elmaradt programokat pótolni fogják? Az újbóli kapunyitást követően várhatók változások?

Az idén újabb 300 könyvvel bővült kínálatunk, és remélhetőleg még fog is. Érzékelhetően nagy az érdeklődés, a hiányérzet a szolgáltatások, rendezvények felfüggesztése óta. Így nagyon bízunk abban, hogy az egykori „újranyitást” nagy örömmel fogják még többen fogadni. Részben az első félévre tervezett programokat tennénk át az év második felére, részben az akkorra tervezettek egy részét mindenképpen megtartanánk. Ezen is dolgozunk, különleges logisztikát és szervezést fog igényelni ennek kivitelezése. Az újítások még több tényezőtől függhetnek, ezeket folyamatosan tervezzük.

Ön, mint író, mit tanácsol az olvasóknak? Hogyan álljanak meg a könyvespolc előtt? Koncentráljanak a járványra, például olvassanak Defoe könyvet a londoni pestisről, vagy pont ellenkezőleg, olyat, ami lazább és szórakoztató?

Nagyon jó, tetszik ez a kérdés! Ezt akkor szoktam mondani, ha számítok rá és van kész válaszom; vagy ha meglep és elgondolkoztat. Az utóbbiról van most szó. A szomszédunkkal beszéltük, hogy: ha jó kedvünk van, akkor azért hallgatjuk a kedvenc zenekarunkat, ha rossz kedvünk van, akkor meg azért. Talán igaz ez régi könyvekre is, amiket újra lehet olvasni és értelmezni. Aztán meg, hosszú idő után megnéztem végre egy fergeteges vígjátékot, és meg kell mondjam, rég nevettem ennyit és ennyire. Erre is szükség van, szükség lehet. Engem otthon rengeteg elmaradt és újratölthető olvasmány vár – témától és műfajtól függetlenül. Azt javaslom, vegyen mindenki a kezébe egy könyvet, amivel értelmesen tölt napi néhány órát. Olyat, amin sírva vagy nevetve, így vagy úgy, de elgondolkodik… Mert az egész helyzet, a világ és az egzisztenciánk: elgondolkodtató.

Lehoczki Dávid

Borítókép: A szeptemberi FÓKUSZ rendezvény könyvbemutatóján – Szabó-Berghauer Zoltán írót faggatta Dankó József és Cselenyák Imre az eseményre kiadott könyvéről.