Újabb nyertes pályázatok a Kisprojekt Alapban

A megyei önkormányzat társtulajdonában működő Rába-Duna-Vág ETT által koordinált program újabb nyertes pályázatait ismertették pénteken Nagyigmándon. Megyénkben 5 település – Komárom, Oroszlány, Környe, Nagyigmánd és Dorog, valamit két szervezet is közös projektbe kezdhet határon túli partnerével.

Pénteken a nagyigmándi polgármesteri hivatal termében sajtótájékoztató keretében hozták nyilvánosságra a Kisprojekt Alap első körének újabb nyertes pályázatait. Megyénkből 7 projekt részesült pozitív elbírálásban, a magyar partnerek összesen csaknem 61 millió forint (181 445 EUR) támogatást nyertek el. Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő a térségét érintő határon átnyúló projekteket mutatta be. Komáromban kettő is indulhat az elnyert támogatásnak köszönhetően: a város Észak-Komárommal közösen megújítja és kibővíti természeti helyeit, fákat és növényeket telepít, valamint fiatalok számára oktatási anyagot hoz létre, kültéri környezetismereti órákat tart. A Városi Sportegyesület a Selye János Egyetem Spartak röplabdacsapatával pályázott és nyert támogatást gyermek röplabda bajnokság szervezésére. Oroszlány Galántával közösen az Esterházyak történetét mutatja be a mai kornak megfelelő eszközökkel, városlátogatásokon és vetélkedőkön keresztül. Környe Tardoskedd városával valósíthat meg különböző kulturális és szakmai programokat. Nagyigmánd és Naszvad kulturális és kézműves táborok szervezésére, a hagyományokat és a kézművességet előtérbe helyező előadások megvalósítására nyert támogatást.

„Ezúttal is olyan projektek kaptak zöld utat, amelyek valóban a mindennapi kapcsolatokat erősítik majd” – fejezte ki örömét Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette, a felsoroltakon kívül két megyei szervezet és Dorog Városa is eredményes pályázattal büszkélkedhet. Utóbbi Zsére községgel közösen lát munkának, a támogatásnak köszönhetően a városi együttes új hangszereket kap, és zenei fesztiválokra is sor kerül. A tatai Duna-Gerecse Turisztikai Nonprofit Kft. projektpartnerével a Dunamente térségben kilátópontok és mobilapplikáció fejlesztésre, térképes kiadvány készítésére nyert támogatást. Az esztergomi Ecocenter Alapítvány Szőgyénnel közösen a környezeti nevelés témájában hozhat létre képzési anyagot, valósíthat meg képzési programot.

A Rába-Duna-Vág ETT 2012-ben alakult, létrehozásában a megyei önkormányzat oroszlánrészt vállalt. Az alapító megyékhez időközben további megyék csatlakoztak. A társulás jelenleg számos saját és külső projekt mellett Tatabányai székhellyel végzi a Kisprojekt Alap menedzselését, mely mintaprogram lehet Európában. Ez a határon átnyúló pályázati lehetőség ajtót nyit nem csak az önkormányzatok, de a civilek, a kisebb szervezetek előtt is, a program keretében összesen mintegy 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre. Célja a helyi kezdeményezések népszerűsítése és a határon átnyúló kapcsolatok kiépítése mikroprojektek megvalósításával. Területileg 7 régió érintett, Magyarországon Komárom-Esztergom megyén kívül Budapest főváros, Pest és Győr-Moson-Sopron megyéből, Szlovákiában pedig Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyéből lehet pályázni. A pályázók 20 ezertől 50 ezer euróig terjedő támogatást nyerhetnek el. Megyénk első nyertes pályázói májusban vehették át a támogatási szerződéseket, a nyertes projektjeik megvalósítás alatt állnak.

Megosztás