Kategóriák: DorogHírek

Viola Szandra, aki testére írja a verseket

10. alkalommal rendezték meg a BORÍR című irodalmi estet november 22-én, pénteken a Dorogi József Attila Művelődési Házban. Az est vendége ezúttal Viola Szandra költő, testverselő volt.

A BORÍR hagyományosan arról szól, hogy az idei bort kortyolgatva az irodalom termései is asztalra kerülnek. A finom nedűket Ábrók Sándor, Bohner Ferenc és Szőke János boros gazdák hozták el nekünk, majd a borkorcsolyákról is lekerültek a terítők.

Miután mindenki elfoglalta a helyét, az est első részében Cselenyák Imre író Viola Szandra költővel beszélgetett. Szó esett a költőnő gyermekkori intuícióiról, rajongásokról, félelmekről, hogyan szőtte át életét az irodalom, milyen korán alakult ki benne a költőiség, hogyan lett rádiós személyiség. Aztán a testverselés, mint Viola Szandra védjegye került terítékre. A meztelenség lehet egyfajta kosztüm, üzenet, amit azzal „öltünk” magunkra, hogy kibújunk a ruhánkból, Ebben az esetben a meztelenség, és a ráírt szavak, versek a művészet, de csúnya szóval a propaganda eszközévé is válhat. Viola Szandra egy mikro kultúrát alakított olyan művésztársakkal, akik erről a testkultuszról hasonlóképp gondolkodnak. A közönség nagy érdeklődéssel hallgatta az előadást, figyelte a képi illusztrációkat.

Az est második felében a résztvevő írók és költők olvastak fel saját szerzeményeikből. Kezdésként Szélesi Sándor, sokszoros Zsoldos Péter díjas író az eredeti Kincsem című könyv szerzője, egy novelláját és egy versét olvasta fel. A jövő évi BORÍR során vele beszélget majd Cselenyák Imre.

Szélesit Imre Tibor versmondó követte, aki egy Romhányi verset adott elő színészien. Majd Virág Albert, esztergomi író egy mesét olvasott fel.

Negyedikként Forgács Péter, párkányi író a Szuperhold kötetétből olvasott fel egy vicces novellát, amely annyira szórakoztató volt, hogy a közönség könnyes szemmel nevetett.

Forgács Pétert Schmöltz Margit, esztergomi író követte, aki egy novelláját olvasta fel, aztán a csolnoki Cs. Szabó Sándor író, műfordító Koppány című regényéből ismerhettünk meg egy részletet. Majd Gáspár Ferenc író, kiadóvezető a Magyar Kultúra Lovagja egy abszurd novellájával ismertetett meg bennünket.

Az est végén Cselenyák Imre saját megzenésítésében adta elő Petőcz András „Velem van az Isten” című versét. Az est hátralévő részében pedig az írók és az olvasok együtt beszélgettek a finom dorogi és csolnoki borok mellett.