Kategóriák: EsztergomHírek

Nyári olvasótábort szerveztek az esztergomi könyvtárban

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár idei egyhetes olvasótáborában 25 gyerekkel kalandoztak; a különféle Rémek, és csodaerővel bíró Lények minden napjukat végigkísérték.

Hétfőn délelőtt a bemutatkozás és ismerkedés után a fantáziáé volt a főszerep. Az első csoportos feladat az volt, hogy minél több olyan dolgot és/vagy élőlényt kellett a gyerekeknek egy-egy perc alatt írniuk, ami: piros, magas, láthatatlan, nyomot hagy, csenget, fúj, ragad stb. Sok érdekes dolog került elő, amiken jókat derültünk. Egy másik feladatban egy szabadon választott tárgy nevére, és egy cselekvésre kellett egy olyan megoldást, ötletet találni, amelyben a kettőnek együtt van értelme. Indián titkosírás is fejtettek meg a gyerekek, anyanyelvi játékokat is belecsempésztünk a feladatok közé és még ékszerkészítésre is maradt idő. A délutánt a Komárom-Esztergom Megyei Levéltárban töltöttük, ahol egy címerekkel kapcsolatos múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt Erdélyi Szabolcs vezetésével, akitől sok érdekes információt hallottunk a címerek eredetével, és jelképrendszerével kapcsolatban.

Kedden két nagyszerű vendégünk volt: délelőtt Kollár Árpád költő egy jó hangulatú foglalkozás keretében a gyerekeket bevonva kézzelfogható módon szemléltette, mi minden kell ahhoz, hogy egy könyvet tarthassunk a kezünkben. Fontos elméleti kérdések is terítékre kerültek a költő A Völgy, írta Tárkony című könyve kapcsán. A könyv főhőse Tárkony és barátja Oregán arról vitatkozik, hogy mitől vers a vers és vers-e egyáltalán Tárkony verse, ami így szól: „Púpom púpjából csöpög a világ / Ó.” Ennek a fontos kérdésnek a boncolgatásába a gyerekek is beszálltak, jó kis disputa kerekedett belőle. Persze az alkotás sem maradhatott el, versírással zárult ez a jó hangulatban töltött délelőtt. Délután Pifkó Célia A szörnyek a szobádban című első mesekönyvének bemutatására került sor. A mesekönyv nem rémisztő szörnyekről szól, inkább humoros, tele van szeretetreméltó és kedves szereplőkkel, melyek könyvbéli megjelenítése Orosz Annabella illusztrátor érdeme.  Miután Célia bemutatta a könyvet és felolvasott belőle egy részletet, arról beszélgetett a gyerekekkel, hogy vannak-e a könyv főszereplőjéhez hasonló tapasztalataik, vannak-e „szörnyeik” a szobájukban, és hogyan képzelik el őket. A gyerekeknek rengeteg ötletük volt, jobbnál jobb dolgokat találtak ki és a foglalkozás végén rajzban meg is jelenítették őket.

Szerdán egész napos kirándulásra indultunk Tatára. Biológus szakvezetőnk vezetésével bejártuk a Fényes Tanösvényt, amely a karsztforrások által táplált láperdők-, és rétek fölött kiépített 1350 méter hosszú, a látogatóknak készült cölöpsétány. Ezen járva felfedezhettük ennek az egyedülálló lápvidéknek a csodálatos növény, és állatvilágát.

Csütörtökön Horváth Zoltánnal izgalmas nyomozást folytattunk itt a könyvtárban a Könyvtárosok Réme után, aki ugyan kicsusszant a kezeink közül, ám fáradozásunk nem volt hiába, a hátrahagyott nyomok alapján sikerült őt azonosítani, és egy titkos széfben értékes könyvtári dokumentumokra is akadtunk. Délután a Keresztény Múzeumban kiállított műtárgyakon is fedeztünk föl olyan lényeket, amelyeket a mesék és legendák világából ismerünk. Vereckei András, múzeumpedagógus egy nagyon mulatságos feladványt is készített a gyerekeknek, amihez megint csak jócskán szükség volt képzelőerőre, és kézügyességre is.

A péntek délelőtti kézműves foglalkozásunkon montázs technikával azt próbáltuk szemléltetni, hogy milyen csodálatos dolog is az olvasás. A délutáni strandolást pedig egyik táborunkból sem hagyhatjuk ki.

Végezetül régi hagyományunkhoz híven minden gyereket egy-egy könyvvel ajándékoztunk meg, hogy a nyári szünetre is legyen mindenkinek egy-egy maradandó olvasmányélménye. A tábor során nagyon jó volt látni, hogy a gyerekek kreatívak és a közfelfogással ellentétben szeretik a könyveket, szeretnek olvasni, és nyitottak a világ csodálatos jelenségeire.

Zimonyi Zsanett

Fotók: Kuglerné Szuroviák Szilvia