Kategóriák: CsolnokHírekTokod

180 óra közmunkára ítélték a sírkőtolvajt

180 óra közmunkát kapott az a férfi, aki haszonszerzés céljából a tokodi temetőből sírkövet lopott, majd egy felújítandó csolnoki sírhelyen helyezte el azt.

A vádlott egy temetkezési cégnél dolgozik, mint sírásó, emellett sírkövek felújításával is foglalkozik. Egy férfi 2018. év elején megbízta a vádlottat a csolnoki temetőben található szülei sírhelyének az átalakítására azzal, hogy a dupla sírhelyet egy szimpla síremlékké alakítsa át és a sír környékét járólappal lássa el. A munkát a vádlott elvégezte, ugyanakkor a megbízó a sírra helyezett új fedlapon repedést vett észre, ezért a munka elvégzése után kb. 3 héttel felhívta a vádlottat arra, hogy cserélje ki a repedt sírkövet. A vádlott azonban a sírkőlap kicserélésével késlekedett és a munkát a felhívás után sem végezte el. Mivel a megbízó 2019. évben is több alkalommal kereste telefonon a vádlottat a sírkő cseréje miatt, ezért a vádlott elhatározta, hogy egy meglévő sírhelyről fog egy fedlapot eltulajdonítani és azt a megbízó szüleinek sírjára elhelyezi.

A vádlott 2019. április 25-én a tokodi temetőből egy síron elhelyezett 166 x 96 x 3 cm méretű, szürke-rózsaszín szemcsés gránitlapot, valamint 1 db gránit vázát az általa használt tehergépkocsival a helyszínről elvitte, ezáltal azt eltulajdonította és ugyanezen a napon azt beépítette a csolnoki temetőben a megbízó szülei sírhelyére a vázával együtt.

A bűncselekmény elkövetési értéke 110.654,- Ft, melyből 86.654,- Ft a gránitlap, míg 24.000,- Ft a gránit váza értéke.

A büntetőeljárás megindítása után a vádlott 2019. május 07-én a csolnoki temetőből visszaszállította az általa eltulajdonított sírkő lapot és vázát a tokodi síremlékre és azt oda visszaépítette, illetőleg elkészítette a megbízója által régebben megrendelt műkő fedlapot is a csolnoki sírhelyre, ezáltal a bűncselekménnyel okozott kár teljes egészében megtérült.

Az ügyészség a gyorsított eljárásban megtartott tárgyaláson arra tett indítványt, hogy a bíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő, büntetlen vádlottat közérdekű munka büntetésre ítélje.

A bíróság az ügyészség indítványának helyt adott, a vádlottat 180 óra közérdekű munka büntetésre ítélte. Az ítélet a kihirdetését követően jogerőssé vált.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség

Fotó: police.hu