Kategóriák: EsztergomHírek

Kulturális fesztivált rendeztek Pajkaszegen

Háromnapos rendezvény keretében várták az érdeklődőket a Játszótér Fesztiválra Pilisszentléleken. A kulturális fellegvárrá vált településen színdarabokkal, filmvetítéssel, kihelyezett Könyvtári beszélgetéssel és egyházi koncerttel várták az érdeklődőket.

Kaj Ádám, az esemény szervezője elmondta, hogy a rendezvénysorozatot azért hozták létre, hogy a faluban ne csak átmenő turizmus legyen a „Mi kis falunk” című sorozat kapcsán, hanem hogy a térségben élők kicsit több időt tölthessenek az Esztergomhoz tartó szép kis völgyben.

Május 31-én, pénteken, az esemény nyitónapján az óvodásoknak adták elő „A sötétben látó tündér” című darabot. Majd szombaton a felnőttek kerültek az előtérbe: két színházi előadás mellett filmvetítést is rendeztek. A második színdarab bemutatása után, a filmvetítés kezdete előtt egy kis sétára is volt idő a faluban. A séta közben, pedig az egyik ház ablakán betekintve a TV-ben éppen a pajkaszegi sorozat ment. Egyértelmű tehát, hogy a falubéliek is rajongói a sorozatnak.

„Volt szerencsém Brad Pittel forgatni. A jelenetben németül kellett vele beszélnem és annyi volt a szerepem, hogy nein!” – idézte fel Csuja Imre a vasárnap megtartott Könyvtári beszélgetéseken. Vele Maronka Csilla beszélgetett, aki egykor az osztálytársa is volt. A Könyvtári beszélgetések alkalmával szintén szóba került „A mi kis falunk” című sorozat is! A kulturális hétvégét Pálmai Árpád egyházzenei koncertjével zárták a Pálos romoknál.

A rendezvényt egyébként egy helyi lakos, Reményi János álmodta meg. Az ötlet alapján az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, a Babits Mihály Kamaraszínház, a Kaleidoszkóp Ház, művelődési ház és a városi könyvtár összefogásával egy igazi, hagyományteremtő fesztivál született.

Hozzá kell még tenni, hogy a sorozatból ismert Švejk kocsma volt az eseménysorozat egyik kiemelt helyszíne. A kocsma tulajdonosával is sikerült beszélnünk, aki elmondta, hogy eredetileg az ő kocsmája lett volna a sorozat fő helyszíne, de végül a „Teca kocsmáját” választották a rendezők. Egyébként a pajkaszegi Teca kocsmája, kb. 30 méterre található, a pajkaréti Švejk kocsmától, ahol már korábban is forgattak filmet – mondta el a vendéglátóipari egység tulajdonosa.

Lehoczki Dávid

Borítókép: Mudrák Tamás