Kategóriák: DorogHírekSport

Örök mérlegen: Dorog – Budaörs

Ezúttal hétközi fordulóval folytatódik a labdarúgó NB II. tavaszi idénye, amelynek jegyében a Dorog a Budaörs csapatát látja vendégül március 6-án, szerdán a Buzánszky stadionban. Szabó Gyula összefoglalója.

A két csapat 16 éve mérkőzött meg legelőször egymással, azóta szórványos rendszerességgel találkoznak. Az eddigi eredmények dorogi szemszögből bizony lehangolók és bizony kijár a Budaörsnek a „mumus” titulus. Az eddigi 15 összecsapásból ugyanis 11 alkalommal nyertek a budaörsiek 2 dorogi győzelem és 2 döntetlennel szemben. Ennek megfelelően a gólarány is meglehetősen negatív – 17:33.

A legelső mérkőzésükre 2003 őszén került sor az NB III. Duna csoportjában, amely akkor a negyedik vonalnak számított. Ellenfelünk 3-1-re nyert és a következő két mérkőzésen is győzedelmeskedtek, mindkétszer 2-1-re. Közte a Dorogon lejátszott meccsen, 2004 tavaszán a dorogiak emberhátrányban játszottak, ugyanis kapusukat, Molnárt kiállították. 2005-ben a tavaszi első bajnoki lett volna a Budaörs ellen, azonban a teljes forduló a télies időjárás miatt törölve lett és április 27-én, egy hétközi fordulóként pótolták. Éppen ez a mérkőzés 3-1-es dorogi győzelemmel zárult.

Az ezt követő évadban oda-vissza nyertek a budaörsiek, otthonukban 4-0-ra, egyben bajnokok lettek és kerültek felsőbb osztályba. Így csak 2013-ban találkoztak újfent,  a harmadosztályban, ahol megint kettős győzelmet aratott ellenfelünk, ráadásul mindkétszer 4-1-re verték a mieinket. A 2014-2015-ös évad viszont e két csapat hatalmas küzdelmét hozta a bajnoki címért. A dorogiak veretlenül őszi bajnokként fordultak, ám ekkor került sor az ominózus 25 pont levonásra, amellyel a Budaörs szökött az élre és jutott fel a másodosztályba. Egy évre rá a dorogiak is feljutottak és azóta, immár harmadik éve csoporttagok. Az első NB II-es évad 3-0-ás dorogi győzelemmel zárult odahaza, a tavaszi visszavágón viszont éppen ekkor szakadt meg a kitűnő, 8 mérkőzésen át tartó menetelése a csapatnak, amely során még gólt sem kaptak. Az első félidőben pedig a Dorog még vezetett is, ám a második játékrész elején 5 percen belül 2-1-re fordítottak a hazaiak és nyerték a mérkőzést. A következő hozta az egyetlen pontszerzéssel járó idegenbeli mérkőzést ellenük, de ez sem Budaörsön, hanem Tatabányán, a budaörsiek ideiglenes otthonában történt (ellenfelünk harmadik éve van albérletben a saját pályájának felújítása okán). Változatos mérkőzésen 2-2-es döntetlen született, majd a legutóbbi két meccset a Budaörs nyerte, ráadásul a legutóbbi súlyos, 4-1 arányú volt.

Odahaza a Dorog az eddigi 7 meccsből 2-szer győzött, egy döntelen és 4 vereség, 10:11-es góaránnyal, míg idegenben egyetlen döntetlen a 7 vereség mellett 7:22-es gólaránnyal.

Az eddigi 17 dorogi gól szerzői időrendben: Csapó K (2)., Merényi T., Janetka (2), Nász, Hégli, Vigh Á., Fürjes, Bor (2), Tóth M., Medgyes, Simon A., Faragó T., Mészáros Á. és Szedlár.

Több játékos is megfordult mindkét csapatban, köztük három kapus is. Demjén Patrik, aki két éve ilyenkor még a Dorog kapuját védte, most a budaörsiek portása, míg a jelenlegi dorogi kapusok közül Horváth Gábor és Szentpéteri Viktor is korábban az ellenfelet erősítette. Ezen felül Lajer Gábor előbb a Dorog, majd a Budaörs soraiban szerepelt, Papp Máté pedig előbb a Budaörs játékosa volt, majd később igazolt Dorogra. Ha a sors különös szeszélye úgy hozza, könnyen megeshet, hogy ezúttal Demjén Patrik az ellenfél, míg Szentpéteri Viktor és Papp Máté pedig a dorogi színekben fog pályára lépni volt csapatukkal szemben. A játékosokon kívül Miskei Attila személyében egy szakvezető is a sorban, aki szintén mindkét csapatnál edzősködött.

Szabó Gyula