Kategóriák: HírekTát

Megújul a táti orvosi rendelő

A táti Klapka utcai orvosi rendelő épületének infrastrukturális fejlesztésére nyert uniós támogatást Tát Önkormányzata.

Táton hatalmas munkálatok zajlanak, hiszen mint korábban írtuk átépítésre kerül az óvoda és a bölcsőde is, amit már hamarosan be is fejeznek. Ez mellett a Klapka utcai orvosi rendelő épülete is megújul, ami várhatóan október végéig készül el.

A táti lakosok egészségügyi ellátásában fontos szerepet játszó rendelő modernizálása júniusban kezdődött el, és a tervek szerint október végére elkészül. A mintegy 32,73 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással megvalósuló fejlesztés során az épület korszerűsítésén és akadálymentesítésén túl a praxisok eszközellátottságának javítása is fontos cél. A projekt a 2. sz. védőnői, a 2. és 3. számú háziorvosi, valamint fogorvosi körzetet érinti.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló beruházás célja a lakosság jobb egészségügyi ellátásának biztosítása a Tát, Klapka György u. 2. szám alatti orvosi rendelő épületének infrastrukturális fejlesztésével, felújításával, korszerűsítésével, az akadálymentesítés megvalósításával és az udvar felújításával.

Épület külső felújítása keretében kicseréljük a tetőhéjazatot, a bádogozást, az eresz- és lefolyó esőcsatorna rendszert, valamint külső hőszigetelést kapnak a falak és a födém.

Modernizáljuk a kültéri lámpatesteket, a külső akadálymentesítést rámpák kialakításával oldjuk meg. A lépcsők csúszásmentes burkolatot kapnak.

Az épület belső átalakítása során akadálymentes WC-t és egy multifunkcionális helyiséget alakítunk ki, továbbá megtörténik az infó-kommunikációs akadálymentesítés is. Az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyenge áramú elektromos munkák elvégzésére is sor fog kerülni.

Kerékpár és babakocsi tárolót telepítünk, továbbá az épülethez kapcsolódó udvar teljes zöld felületét rendezzük, elkészül a tereprendezés, füvesítés, parkosítás, díszcserjék ültetése és az épülethez tartozó járdák, térkő burkolatok kialakítása. Kültéri padokat és esővíz gyűjtő tartályokat is el fogunk helyezni a fejlesztés helyszínén.

Az épület villamos energia fogyasztásának kiváltására napelemes rendszert telepítünk az épület dél-nyugati cserépfedésű tetőfelületére. A 26 db napelem panelből álló, hálózatra termelő napelemes rendszer fedezni fogja a rendelők éves villamos energia fogyasztását. A tervezett fajlagos energiahatékonyság javulás közel 80%, a tervezett üvegház hatású gázok kibocsájtás csökkenése mintegy 78%-os. A fejlesztés hatására a gázfogyasztás 69%-kal, az elektromos áramfogyasztás 100%-kal csökken.

A beruházás hatására tehát az épület használhatósága javul, az épület hővesztesége csökken. A településkép esztétikusabb lesz, az energiafelhasználás csökken, a fenntartásra fordított kiadások – fenntartási és karbantartási költségek – csökkennek.

A projekt címe: Klapka György úti orvosi rendelő épületének infrastrukturális fejlesztése.

Azonosító száma: TOP-4.1.1-15-KO1-2016-00014.

A projekt összköltsége 32.730.461 Ft

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2017. 10. 31.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) támogatásával valósul meg, a Magyar Állam társfinanszírozása mellett.

Forrás: tat.hu
Fotó: illusztráció