Kategóriák: DorogHírek

A párbeszéd napja Dorogon

Ezen a hétvégén tartják az Európa Nap – A Párbeszéd Napját Dorogon. Az idén a német nemzetiség, Dorog sváb lakosságának története áll a fókuszban – tájékoztat Dorog Város a honlapján.

Az eseménysorozaton könyvbemutatóval emlékeznek meg a dorogi sváb lakosság kitelepítésének 70. évfordulójáról, a Wendlingen am Neckar-i és a dorogi civil szervezetek között kialakult párbeszédrõl, majd a hivatalos testvértelepülési egyezmény megkötésének 20. évfordulójáról.

Az Európa Nap a felújított Német Nemzetiségi Tájháznál kezdõdik május 13-án, 9 órakor, ahol Szabó-Berghauer Zoltán író-szerkesztõ bemutatja az alkalomra megjelent Emlékezés 70. Erinnerung címû képekkel dúsan illusztrált könyvet, majd a Pro Urbe Díj átadása következik.

A tájház megtekintése után 11 órától a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár emeleti dísztermében a Wendlingen am Neckar és Dorog között 20 évvel ezelőtt kötött testvértelepülési egyezményt megerősítési a két város polgármestere.

A művelődési házban 17 órakor kezdődik a hagyományos Tavaszi koncert, a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányászzenekara közremûködésével. Vezényel Hoós Sándor.

Május 14-én vasárnap 8.45-kor a Szent József templomban ünnepi szentmisét celebrál Gyöngyös Ferenc plébános, majd a Kitelepítési emlékmûnél a hetven évvel ezelõtti eseményekre emlékezünk, amikor több száz dorogit telepítettek ki városunkból.

Forrás: dorog.hu
Fotó: a német nemzetiségi emlékház egy régebbi fotója

Megosztás