Dorogi Barangolások: Bányász Emlékház

A Dorogi Barangolások cikksorozatunk következő epizódjában a bányászok régi házainak demonstrációját, a dorogi Bányász Emlékházat mutatjuk be.

A dorogi Bányász Emlékház az Újkolónia egyetlen megmaradt épülete, az 1980-as években elbontott kolónia helyére épített Schmidt Sándor lakótelepen.

Dorogon, a több mint 200 éves múltra visszatekintő szénmedence központjában elhatározták, hogy a bányászat helyi emlékeinek bemutatására tájházat alapítanak a helyi gyűjtők, volt mérnökök, bányászok. A létesítmény kezdeményezője Solymár Judit gépészmérnök volt, irányításával készült el a kiállítás.

A Bányász Emlékház megépítése 1983-ban válhatott valóra. Az új lakótelep építésekor lebontották a régi bányászházakat, amiből kettőt a telep szélén meghagytak. A patak parti épületben alakították ki az emlékházat, amelyet a 33. Bányásznapon avattak fel. 1983. szeptember 6-a óta található meg benne a 200 éves évfordulóra elkészült jubileumi kiállítás.

Az emlékház három teremből áll: bennük régi fotókkal, kőzetekkel, különböző szerszámokkal, műszerekkel, bányamentési eszközökkel. Az egyik teremben Papp Béla ásványgyűjtő megvásárolt gyűjteménye is megtekinthető.

A jelenleg Bányász Emlékházként működő családi ház jól demonstrálja, milyen elrendezésű lakásokban éltek a bányászcsaládok. A ház négy lakása, apró előterasszal, konyhával és egy, vagy két szobával rendelkezett. A lakótelep, az úgynevezett öregkolónia első tíz utcája 1892-94-ben épült, az újkolónia újabb négy házsora 1916-ban – ebből őriztek meg kettőt a jubileum évétől.

A Bányász Emlékházban az emlékeket három lakás összenyitásával kialakított terekben helyezték el, rendszerezték a Soproni Bányászati Múzeum és a megyei levéltár szakembereinek segítségével. A helyi gyűjtők, a Dorogi Szénmedencében dolgozó bányászok, mérnökök felajánlásaiból állt össze a gyűjtemény, amelynek fejlesztését, korszerűsítését határozták el a Bányász-Kohász Egyesület dorogi csoportjának tagjai.

Az épület kertjében a dorogi világtalálmányok (pl. F1 vágathajtó) kaptak helyet. Az épületben tablókon, tárlókban térbeli talapzatokon kerültek elhelyezésre az emlékanyagok, ősnyomtatványok, térképek, a bányászkodást engedélyező régi iratok. A fotókon a bányászéletbe pillanthatunk be. Bányász szerszámokat, kisgépeket, díszegyenruhákat láthatunk a termekben, majd a Dorogi Szénmedencére sajnos oly jellemző vízbetöréseknél használt mentőeszközöket nézhetjük meg.

Forrás: Dorogi lexikon A–Zs. (Solymár Judit, Kovács Lajos), dorog.hu, hu.wikipedia.org. Fotók: dorog.hu, gyogyvizek.hu, wikimapia.org

Kiegészítette és javította: Kovács Lajos