Dorog Barangolások: Szénoltár

A Dorogi Barangolások című cikksorozatunk következő részében a ma már nem létező Szénoltárt és a helyén található Jubileumi bányászemlékművet mutatjuk be.

1938 májusában a 34. Eucharisztikus Világkongresszus keretében készült Dorogon a Szénoltár, a Szent Borbála templom előtti téren. A közel 15 méter magas építmény Gáthy Zoltán építész terve alapján készült. A magyar címerből ismert hármas halom felületét teljes egészében szénnel borították be. A vasból készült kettős kereszt két oldalán egy-egy 3,6 méter magas, műkőből készült angyal térdelt. Az angyalokat ifjabb Mátrai Lajos szobrászművész készítette.


Az egykori szénoltár éjszaka

Az ideiglenes jelleggel épült alkotás több, mint 25 éven keresztül állt. Túlélte a II. világháborút, sőt még az egyház- és vallásellenes Rákosi-érát is. Furcsa módon a kádári konszolidáció éveiben robbantották fel, az akkor már erősen lepusztult alkotást. A szénoltár kicsinyített mását Gonda György kőszobrászmester készítette el, ami megtekinthető a József Attila Művelődési Ház főbejáratánál.


Balra: makett. Jobbra: eredeti

A 60-as években felrobbantott Szénoltár helyén, ma egy mesterséges dombon álló Jubileumi bányászemlékművet láthatunk. A jelenlegi emlékművet 1981-ben, Dorog fennállásának 800 éves és a dorogi szénbányászat 200 éves működésének évfordulójára készítették. A bányászemlékmű Árvai Ferenc szobrászművész, Bakos Géza és Puchner Ferenc építészek munkája.

A Jubileumi bányászemlékműnek három különböző része van, ezek: egy függőaknát szimbolizáló betonszobor, egy krómacélból készült Prométheusz és egy másik betonszobor, melyen egy emléktábla van. A Jubileumi emlékmű terveiről a Bakos Építésziroda honlapján bővebb információkat olvashatunk>>


Jubileumi bányászemlékmű. Balra: átadó ünnepség 1981. Jobbra: napjainkban.

Jelenleg is emlékeznek a dorogiak a helyszínen a bányászokra, hiszen minden évben itt tartják meg a város legnívósabb eseményét, a Bányásznapot, idén már 67. alkalommal.

A Jubileumi tér túloldalán, a templom szomszédságában egy Szénbányász emlékmű is található. A Csíkszentmihályi Róbert készítette emlékművet 2004 szeptemberében állították, Dorog várossá nyilvánításának huszadik évfordulójára, egyben a szénbányászok történelmi érdemeinek elismeréseként. A szobor anyaga mészkő és gránit. A sötét gránit a szenet jelképezni. Ezen ül lehajtott fejjel egy angyal, aki szomorú a bányabezárás miatt.


Balra: Szénbányász emlékmű. Jobbra: a Szénoltár egyik angyala.

Forrás: wikipedia.org, bakoscad.hu, kozterkep.hu, dorog.hu
Fotók: Dorog Anno Facebook oldal, kozterkep.hu, wikipedia.org