Kategóriák: DorogHírekSport

Dorogi siker a Csónakos Pergető Országos Bajnokságon

Az ország legnehezebb versenyén, a 2019-es Csónakos Pergető OB-n összetettben első helyezést ért el a dorogi Sztahovits Péter, Koncz Dávid versenytársával, ezzel háromszor beküzdve magunkat a válogatott keretbe. Sztahovits Péter beszámolóját olvashatjuk.

Az elmúlt hétvégén ért véget az idei Csónakos Pergető Országos Bajnokság, melynek a két záró fordulója Kulcson, az ottani Duna szakaszon lett megrendezve. Ez a bajnokság a hazai pergető versenyek teteje. 5 fordulóból áll. Minden forduló végén, amilyen helyezést szerzünk, az a pontunk is egyben, azt visszük tovább. Az 5 forduló végén, aki a legkevesebb pontot gyűjti, az a győztes. Az összetettben az első három helyezett csapat kvalifikálja magát a következő évi világbajnokságra. Mivel a tét igen nagy, ezért ez a versenysorozat a legnehezebb is egyben az országban. Komoly technikai sport, mely megfelelő felszerelést, kellően stabil és gyors csónakot igényel.

Idén 35 csapat indult a bajnoki címért. Egy csapat két főből áll. Nekem Koncz Dávid barátom a versenytársam, akivel immár 3. alkalommal indultunk közösen a megmérettetésen, de történetesen személy szerint nekem ez a 6. versenyszezonom volt. A 6 szezon alatt két 3. és egy 4. helyig sikerült eddig eljutnom, de idén végre minden összejött.

Mint minden versenyben, itt is fontos az alapos felkészülés. Ez horgász berkekben úgy néz ki, hogy lehetőség szerint minél több napot el kell tölteni az adott vízen, hogy sikerüljön megfelelően megismerni. Jó haltartó helyeket, és a halakra a megfelelő módszert megtalálni. Kulcson a két hivatalos edzésnappal együtt 8 alkalmat horgásztam a verseny előtt. Ez idő alatt sikerült megtalálni azt a módszert, csalit és szakaszokat, amikkel és ahol elegendő halat tudtunk fogni.

Apropó halak! A pergető horgászatot műcsalikkal űzzük (melyek a táplálék halakat utánozzák), és ennek megfelelően ragadozó halak a cél. Balin, csuka, süllő, harcsa, stb. A fogott halak teljes hosszát mérik a versenybírok, akik folyamatosan mérnek, majd mérés után szabadon engedjük a halakat. A halak hosszát négyzetre emelik (ez azért érdekes, mert minél nagyobb a hal, annál több pontot ér hatványozottan), és az így kapott pontok összeadódnak, melyek végül kiadják az adott napi helyezést a többiekhez képest.

Mi ezúttal olyan módszert találtunk, ami vegyesen elég nagy szegmensét lefedte a faunának, és mindenféle halfajt jól hozott. A szombati napon 18 hallal zártunk, mely kősüllőből, süllőből, balinból, sügérből és jászkeszegből állt. Az aznapi 18 halunk az első helyre volt elég. A második nap a tovább apadó vízszint és a csökkenő légnyomásnak köszönhetően jóval nehezebb volt. Ezen a napon már csak 7 darab halat tudtunk összefogni a 6,5 óra versenyidő alatt. Viszont sikerült horogra kerítenem egy nagyon értékes 88 centis csukát is, mellyel együtt a 2. helyet szereztük meg vasárnap.

Az előző 3 fordulóval összesen így 21 ponttal zártuk a szezont, ami azért is nagy büszkeség számunkra, mert az 5 fordulós OB szezonok történelmében az eddigi legkevesebb pontszám, amivel bajnokságot nyertek idehaza. Ezzel egy álmunk teljesült, de merünk álmodni nagyobbat is. A következő cél a jövő évi, Lengyelországban megrendezésre kerülő világbajnokságon dobogós helyen végezni. Már fenjük a horgokat!

Eredmények>>

Sztahovits Péter