Hírek

Párbeszédet és színi előadást tartottak a drogmegelőzés érdekében Nyergesújfaluban

Oroszlány után Nyergesújfalura szervezte színielőadással egybekötött drogprevenciós szakmai napját a vármegyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) és a vármegye önkormányzata május 9-én.

Az Ady Endre Művelődési Központban összegyűltek kórházakból, iskolákból, hivatalokból érkeztek. Sütő Péter alpolgármester, Erős Gábor, országgyűlési képviselő, Boross Zoltán László vármegyei rendőrfőkapitány, valamint Romanek Etelka, a vármegyei közgyűlés alelnöke köszöntötte őket.

Romanek Etelka először üdvözletét tolmácsolta Popovics György, a vármegyei közgyűlés és a fórum alapító elnökének, aki a tárkányi bölcsőde átadása után dél körül csatlakozott a programhoz. Az alelnök elmondta, 2020-ban azért jött létre a vármegyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF), hogy koordinálja, összehangolja a szereplőket és segítséget nyújtson a megelőzésben.

– Idén a megye két pontján szerveztük meg a szakmai napot, hogy mindenki számára megközelíthető legyen. Két nappal korábban Oroszlányban vártuk fórumra a szakembereket és színi előadásra a fiatalokat. Az a program arra döbbentett rá, hogy nemcsak szakemberként, hanem szülőként is mindannyiunknak feladata van ennek a problémának a megoldásában – zárta szavait Romanek Etelka.

– Azok, akik azon gondolkoznak, hogy legálissá tegyék egyes kábítószerek fogyasztását, bele sem gondolnak, hogy ez mivel jár – fogalmazott Erős Gábor országgyűlési képviselő. – Hajlamosak vagyunk ezt a témát a szőnyeg alá söpörni, de erről beszélni kell, mert társadalmi probléma. Meg tud mérgezni egy közösséget, családot, baráti kört, ezért mindent meg kell tenni a megoldásért.

Boross Zoltán László vármegyei rendőrfőkapitány úgy fogalmazott, azért gyűltek össze, hogy elköteleződjenek, erősíteni fogják a fiatalokat és közösségeiket a drogokkal szembeni küzdelemben.

– Ez az esemény lehetőséget ad arra, hogy együtt lépjünk előre a megelőzés és a felvilágosítás útján, miközben megerősítjük értékeinket, felelősségünket a társadalom és saját jövőnk érdekében. Az információátadás, felvilágosítás nagyon fontos, mert ellenállóbbá teszi a közösségeket a kábítószer veszélyeivel szemben. A sikeres harchoz összefogásra van szükség – hangsúlyozta.

Az első szakmai előadásban Majzik Balázs, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője mutatta be az elterelés jogintézményét. Dr. Bensó Beáta a Tatabányai Szent Borbála Kórház pszichiáter, addiktológus főorvosa a segítési, együttműködési lehetőségekről beszélt. Felhívta a figyelmet nagy leterheltségükre, kiemelve, hogy rendelésein havonta négyszáznál több beteget lát el. A doktornő azt is hangsúlyozta, hogy a függőség betegség és nem jellemgyengeség, így tekintsünk áldozataira.

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns évtizedes drogos múltjából hozott példákat, hogy bemutassa a le- és felépülés hullámvasútját és a segítési lehetőségeket.

Kora délután a nyergesújfalui általános iskolások töltötték meg a színháztermet, hogy megismerjék egy öt fős baráti társaság életét és azokat a döntési helyzeteket, drámákat, amelyekbe függőségeik taszították őket. A Te döntesz! című színdarab egyes részeit Maczó József nyugdíjas rendőr, a veresegyházi Támaszpont Alapítvány elnökének narrációi szakították meg. A diákokkal folytatott párbeszéde igyekezett segíteni a jelenetek mélyebb értelmezését.