Esztergom

A kormány online kérdezi meg a lakosok véleményét a zöldenergiáról

Közös ügyünk a zöldenergia, ezért most a kormány 13 fontos kérdésben várja a lakosság véleményét a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig. A kérdőívet 2024. április 15-éig lehet kitölteni a zoldenergia.kormany.hu címen – mondta Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára az április 10-ei esztergomi sajtótájékoztatón.

Az államtitkár kiemelte, hogy az energiaválság óriási kihívást jelentett a kormányzatnak, hiszen a szankciók miatt megnövekedtek az energiaárak és szerették volna továbbra is a rezsicsökkentést fenntartani. A válsághelyzet előtt körülbelül 7 milliárd euró volt az ország energiaszámlája, majd egyik pillanatról a másikra ez 17 milliárd euróra emelkedett, ami 4000 milliárd forint többletet jelentett – tette hozzá, majd megjegyezte, hogy a válság rávilágított arra is, hogy Magyarországnak elég nagy az import kitettsége, és jó lenne, ha ezt csökkenteni tudnák. Ehhez viszont az kell, hogy helyben állítsunk elő több energiát, és természetesen fenntartható és környezetbarát módon. „Keressük az eszközöket, hogy hogyan tudnánk csökkenteni az energiaárakat és az energiakitettséget, úgy, hogy közben a következő generációra gondolva ezt tiszta módon tegyük meg. De én azt gondolom, hogy maguk a lakosok és a háztartások is sokat tehetnek az ügy érdekében, és ha már tudatosabban figyelünk erre a kérdésre, már akkor egy nagyobb erőt elmozdultunk a pozitív irányba és a sok kicsit összeadva nagyon komoly hatásai lehetnek ezeknek az intézkedéseknek.” – mondta Steiner Attila, majd hozzátette, hogy egyes lépések már megtörténtek, hiszen körülbelül 20 százalékkal csökkentették az ország gázfogyasztását. Emellett pedig növelni kell a megújuló energiáknak a részarányát a háztartásban és a közlekedésben egyaránt. „Mindenkit buzdítanék arra, hogy töltse ki a 13 kérdésből álló kérdőívet, az eredmények kiértékelése után pedig számíthatnak arra, hogy a kormány különböző támogatási programokat fog eszközölni.” – jegyezte meg az államtitkár.

Steindl Balázs, Esztergom Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, hogy az elmúlt évek energiaválsága nagy kihívások elé állított mindenkit, így az önkormányzatokat is nehéz helyzetbe hozta. „Megtapasztaltuk, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk nem csak az energia beszerzésével kapcsolatban, hanem az energiaárak tekintetében is.  Világossá vált, hogy minél gyorsabban csökkenteni kell az energiafüggőségünket, kitettségünket, ezért a Kormánya elindította a »Közös ügyünk a zöldenergia« online párbeszédet, hiszen a zöldenergia használata jelentősen csökkenti Magyarország károsanyag-kibocsátását és külső energiafüggőségét, ezzel növeli energiaszuverenitását, javítja versenyképességét.” – tette hozzá a polgármester, majd kiemelte, hogy Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatja azokat a kezdeményezéseket, beruházásokat, melyek a megújuló energiák hasznosításának elterjedését célozzák meg a különböző területeken. „Egyértelmű célunk a zöld energia minél szélesebb körű alkalmazása, az energiafelhasználás, valamint az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése ezért az elmúlt években számos városi beruházásoknál alkalmaztunk megújuló energiát. Ilyen volt a nemrégiben felújított és átadott Dobó Katalin Gimnázium, ahol az épület teljes energetikai megújítását elvégezték. De ide sorolhatjuk a Kőrösy Kollégium, a Féja Géza Közösségi ház, valamint négy óvodai intézmény energetikai fejlesztését is. A tavaly átadott új Esztergomi Piacnál, a Suzuki Aránánál és az inkubátorháznál is kiemelten fontos volt a megújuló energia alkalmazása. Továbbá idén elkezdődik a közvilágítás fejlesztése, korszerűsítése is, ami által a hagyományos izzókat LED-esekre cserélik” – jegyezte meg az alpolgármester, majd zárásként megemlítette, hogy az elmúlt öt évben több ezer fát ültettek Esztergomban, ezzel is hozzájárulva a környezetünk fenntarthatóságához és a klímavédelemhez.

Megosztás