Kék hírek

A bukósisak kamerája rögzítette az ütközést

Felfüggesztett fogházbüntetést szabtak ki azzal a motorkerékpáros férfival szemben, aki összeütközött egy másik motorossal Bajnánál. Az elkövető bukósisakjára rögzített kamera felvételt készített az ütközésről.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2022. augusztus 14-én motorkerékpárt vezetett az 1119. számú úton Héreg felől Bajna irányába. A férfi egy útkanyarulatban, az adott útszakaszra megengedett 50 kilométer/óra helyett, 85-90 kilométer/óra közötti sebességre növelte a motorkerékpár sebességét, majd fékezni kezdett. Ennek hatására a motorkerékpár „felegyenesedett”, letért az út vonalvezetésének megfelelő ívről, áthaladt a záróvonalon és mintegy 65-70 kilométer/óra közötti sebességgel nekiütközött a szemből érkező másik motorosnak. A sértett az ütközést elkerülni nem tudta, motorkerékpárja az út menti árokba csapódott.

A sértett a baleset következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, kialakult állapota maradandó fogyatékosságot eredményezett. A vádlottnak szintén nyolc napon túl gyógyuló sérülései keletkeztek. A balesetet észlelve egy harmadik motoros fékezni kezdett, emiatt egyensúlyát vesztette, a motorkerékpár bal oldalára dőlve felborult, ő a balesetben nem sérült meg.

A Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság büntetővégzésében maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetést és 2 év járművezetéstől eltiltást szabott ki azzal a motorossal szemben, aki túl gyorsan hajtott és balesetet okozott. A büntetővégzés jogerős, azt az ügyész tudomásul vette.

Az ütközésről készült felvétel:

Borítókép, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék