Esztergom

„Pro Urbe Esztergom” kitüntető címet kapott Besey László

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata az építészetben és a műemlékvédelemben nyújtott kimagasló, Esztergom hírnevét Magyarországon, öregbítő tevékenysége elismeréseként „Pro Urbe Esztergom” kitüntető címet adományozott Besey Lászlónak. Az elismerést október 23-án Hernádi Ádám polgármester adta át a Vármegyeháza Dísztermében.

Az 1956-os esztergomi ünnepségen L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mondta el ünnepi beszédét, aki ezen a jeles napon átadta a város számára az esztergomi latin polgárok kettős pecsétnyomójának hiteles másolatát, ami nemcsak a magyarországi, hanem az európai középkori várostörténetnek is érdekes emléke. Ezt követően az Esztergomi József Attila Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora következett, majd három elismerést is átadtak. Dr. Urbán Lászlónak Einczinger Ferenc-díjat adományoztak, Besey László „Pro Urbe Esztergom” kitüntető címet vehetett át, „Az Esztergomi Közösségért” kitüntetést pedig az ’56-os Szövetség Esztergomi Szervezetének tagjai érdemelték ki az idei évben Esztergom 1956-os mártírjai emlékének ápolásáért. Végül a felújítás alatt álló Városháza falán elhelyezett emléktáblánál koszorúzással adóztak ’56 emlékének.

Besey László 1975-ben szerzett okleveles építőmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd ugyanott 1990-ben igazságügyi szakmérnökit. Az építész-statikus keze nyomát őrzi Dorogon a Szent József templom külső-belső felújításának generáltervezése, Esztergomban a Vizivárosi- és a Belvárosi templom, a volt zsinagóga rézfedése, és számos mérnöki létesítmény. De nevéhez fűződik a tatai Szent Kereszt templom toronysisakjának és tetőszerkezetének a rekonstrukciója is.

Besey László ötvözi munkásságában a „régivágású” mérnökre jellemző precizitást, a mindenre kiterjedő figyelmet, a tökéletességre törekvő munkavégzést, a művész szárnyaló fantáziájával. Vezető tisztségviselője mind az Építész, mind pedig a Mérnöki Kamarának, sőt 2016-ig a Győr-Moson-Sopron-, Vas-, Komárom-Esztergom Megyei Igazságügyi Szakértői Kamarának is elnök-helyettese volt. Munkásságát a KEM Mérnöki Kamara Mikovínyi Sámuel Díjjal, valamint az „Év Mérnöke” Díjjal, míg a KEM Építész Kamara 2 alkalommal „Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” Díjjal 2016-ban és 2020-ban pedig Dicsérettel ismerte el. A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatának Kardos Andor díját építési kivitelezői tevékenységéért kapta.

Felhasznált források: Hernádi Ádám Facebook oldala / Komárom-Esztergom Vármegyei Építész Kamara / infoesztergom.hu
Fotók: Hernádi Ádám Facebook oldala

Megosztás