Esztergom

Einczinger Ferenc-díjat kapott dr. Urbán László

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata a város gazdasági fejlesztéséért és a Magyar Suzukinál végzett kimagasló munkásságáért Einczinger Ferenc-díjat adományozott dr. Urbán Lászlónak, a Magyar Suzuki Zrt. igazgatósági tanácsadójának. Az elismerést október 23-án Hernádi Ádám polgármester adta át a Vármegyeháza Dísztermében.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Einczinger Ferenc-díj „Esztergom Gyarapodásáért” kitüntetés adományozásával ismeri el azok tevékenységét, akik a megyei jogú város gazdasági fejlesztése terén kiemelkedő munkát végeztek. Ez a munka pedig kedvező hatással volt a város és térsége gyarapodására. Dr. Urbán László több mint 15 éven át volt idén júniusig a Magyar Suzuki vezérigazgató-helyettese. Az autóipari gyártóvállalat fennállása 32 éve alatt nemcsak a térség, hanem Magyarország gazdasági életének meghatározó szereplőjévé, és jelentős munkáltatójává vált.

Dr. Urbán László nemzetközi közgazdász karrierjét követően 2002-ben csatlakozott a Magyar Suzukihoz előbb külső üzletviteli tanácsadóként. 2007-től 2023-ig igazgatósági tagként, illetve vezérigazgató-helyettesként járult hozzá a cég meghatározó eredményeihez. Feladatai közé tartozott a vállalat kormányzati és iparági kapcsolatainak fejlesztése, az innovációs terület és a vállalati kommunikáció irányítása is. Több olyan mérföldkő elérésében vállalt megkerülhetetlen szerepet, amelyek a Magyar Suzukit a hazai gazdaság egyik meghatározó szereplőjévé, az autóipari szektorban pedig az egyik legnépszerűbb márkává emelte. A Suzuki Csoporton belül a Magyar Suzuki helyzete stabil: Esztergomban működik a japán anyavállalat egyetlen európai gyártóbázisa, illetve pótalkatrész- és kiegészítőtartozék ellátóközpontja. 2017 óta őrzi piacvezető pozícióját az újautó eladások listáján. Dr. Urbán László munkássága alatt a Magyar Suzuki üzemében számos újítás és fejlesztés valósult meg és több millió Suzuki modell gördült le a gyártósorról.

Munkáját többször is elismerték: 2011 decemberében a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, majd 2018. március 15-e alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésekben részesült.

Október 23-án Hernádi Ádám polgármester ünnepélyes keretek között a Városházán adta át dr. Urbán Lászlónak az Einczinger Ferenc-díjat, elismerve a város gazdasági fejlesztéséért és a Magyar Suzukinál végzett kimagasló munkásságát.

Az Einczinger Ferenc-díj névadója magyar festő, grafikus, újságíró, közéleti személyiség, Esztergom nagyra becsült polgára volt a XX. század első felében. Einczinger Ferenc nyugdíjba vonulásáig az Esztergomi Takarékpénztár Rt.-ban dolgozott előbb tisztviselőként, később főkönyvvezetőként végül pedig ügyvezető igazgatóként.

Fotók, forrás: Magyar Suzuki Zrt.