Esztergom

Átadták az új esztergomi kerékpárutat

Október 24-én, kedden ünnepélyes keretek között átadták az Esztergomot Esztergom-Kertvárossal összekötő kerékpárutat. A Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében több mint 900 millió forint támogatást biztosított a beruházáshoz.

A TOP-3.1.1-16-KO1-2019-00007 számú projektben, 918.431.219 forintból létrejött 7,2 kilométeres kerékpárút Esztergom belvárosát köti össze az Esztergom-Kertváros településrészben található Palatinus-tóval.

Esztergomban a Mária Valéria hídfőtől a Schweidel J. utcáig kijelöléssel és helyenként burkolatfelújítással, a Schweidel J. utcától az Esztergom-Kertváros Sátorkő utcáig új építésű és kijelöléssel létesített szakaszok kombinációjával, majd ezt követően a Palatinus-tóig újra csak kijelöléssel került kialakításra az új kerékpáros útvonal. A fejlesztés összhangban van Esztergom Város kerékpárforgalmi hálózati tervével. A tervezett kerékpárút része a Duna menti kerékpárútvonalnak, és az esztergomi kerékpáros hálózat részeként rávezet az épülő EUROVELO6 nyomvonalára. A projekt részeként kerékpáros közlekedést népszerűsítő és közlekedésbiztonsági célú szemléletformáló tevékenységet is megvalósítottak. A vármegyei önkormányzat korábban már a mintegy 4 kilométeres hivatásforgalmú kerékpárút kiépítését is támogatta 120 millió forinttal, ami a Belváros és az Ipari Park között található.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke beszédében elmondta, hogy a vármegyei önkormányzat számára nagyon fontos a közlekedés fejlesztése, azon belül pedig a kerékpáros közlekedésé. „Amikor a TOP pályázatot terveztük, akkor itt Esztergomban két kerékpárútról is szó volt. Az egyik az Ipari Parkba vezető kerékpárút, a másik pedig ez, ami egy nagyon régi álom volt, hogy Esztergomot és Esztergom-Kertvárost összekötő kerékpárút létrejöhessen.” – jegyezte meg a közgyűlés elnöke, majd hozzátette, hogy a második beruházást úgy tudták létrehozni, hogy a megnyert 800 millió forint mellé még egy többlettámogatást is sikerült kieszközölni az irányító hatóságtól, így összesen 918 millió forintot lehet elkölteni erre a beruházásra. Popovics György visszaemlékezett, hogy a vármegyei önkormányzat által koordinált TOP pályázatban eddig 14 projektet valósítottak meg és örömmel jelenti be, hogy ennek a folytatása a TOP Plusz program, melyben szintén pályázik az esztergomi önkormányzat. „Fontos számunkra a közlekedés, ezért a TOP Pluszban mintegy másfél milliárd forintos keretet különítettünk el az esztergomi Dobogókői út – Petőfi Sándor utca – Kálvária út – Terézia utca körforgalmi csomópontjának a kivitelezése” – ezzel a jóhírrel zárta szavait.

Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere beszédében elmondta, hogy három évet vártak arra, hogy egy régi adósságukat törlesszék a város lakóinak. Kiemelte, hogy korábban csak gépjárművel lehetett eljutni Esztergom-Kertvárosból Esztergom belvárosába, azonban most egy olyan nyomvonalon épült meg a kerékpárút, ami által biztonságosan el lehet jutni a Mária Valéria hídtól a Palatinus-tóig. Az épített szakaszokon pedig korszerű LED-es közvilágítás biztosítja az éjszakai közlekedést. „A Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat által koordinált TOP pályázat keretében eddig két kerékpárutat sikerült megvalósítani Esztergom területén. Én úgy gondolom, hogy ezeket a kerékpárutakat érdemes továbbra is pókháló-szerűen építeni, a következő állomás pedig a gáton, vagy a gát helyén tervezett kerékpárút lenne, ami biztosítaná azt, hogy ne csak Dorog, hanem Tát irányából is biztonságosan el lehessen jutni Esztergom belvárosába.” – jegyezte meg a polgármester.

A kerékpárúthoz kapcsolódóan Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. „Bringázz biztonságosan” címmel online rajzversenyt is szervezett a kerékpározást népszerűsítő szemléletformáló eseménysorozat lezárásaként, melynek az eredményhirdetését is itt tartották meg. Az első helyezettek egy-egy vadonatúj kerékpárt, míg a 2-3. helyezettek ajándékcsomagot kaptak.

A 4-6. osztályosok közül első helyezést ért el Gombos Krisztofer, az Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola 4/A osztályos tanulója, második lett Lázár Melinda, az esztergom-kertvárosi Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola 4. osztályos tanulója, a harmadik helyezett holtversenyben Balogh Jázmin, az Esztergomi Montágh EGYMI 6/A tanulója és Tóth Nimród, az Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium 5/A osztályosa lett.

Az 1-3. osztályos gyerekek közül első helyezést ért el Tóth Katalin, a Prímás Iskolaközpont 2/A tanulója, második Góman Julietta Leila, az esztergom-kertvárosi Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola 3. osztályos tanulója lett, míg a harmadik helyezett holtversenyben Nagy Miklós Alex, az Esztergomi József Attila Általános Iskola 1/B tanulója és Szepesi Dániel, az Esztergomi Petőfi Sándor Általános Iskola 3/A osztályosa lett.

Az eredményhirdetés után a kerékpárút mentén ünnepélyes keretek között átvágták a nemzeti színű szalagot.