Hírek

A világ kedvenc sportja

Akárhogy is nézzük, a sportok nagyon népszerűek világszerte. Legyen szó annak űzéséről, vagy a megmérettetések közvetítéséről és nézéséről, mind közösségépítő, és szórakoztató elfoglaltság. Ha nem is űzzük professzionális szinten az adott sportágat, ha egy-egy mérkőzésre összegyűlünk barátainkkal, és nyomonkövetjük kedvenc csapatunk, játékosunk, országunk teljesítményét, együtt izgulunk, örülünk, bosszankodunk az álláson, garantáltan egy jó esti programunk lesz.

A legnépszerűbb

Világszerte a legnépszerűbb sport egyértelműen a futball, vagyis a foci. Ennek a sportágnak van a legtöbb rajongója, akik rendszeresen szurkolnak (mintegy 3.5 billió), és a legtöbb regisztrált játékosa is ennek a sportágnak van (kb. 240 millió a 200 országból). Ez azért lehetséges, mert a foci az egyik legelérhetőbb sport: nem számít az anyagi vagy földrajzi helyzeted, csak egy bőrlabdára van szükséged, egy kijelölt kapura, esetleg egy-két kinyúlt pulcsira hálónak, és már mehet is a játék. Ami azt illeti, több professzionális játékos is így kezdte, gondoljunk csak Neymarra vagy Ronaldo Nazariora. Nem szeretnél lemaradni egy közvetítésről sem? Magyar focimeccs ma oldalunkon megtalálhatod az aktuális adásokat, amikre be tudsz kapcsolódni.

A legtöbb rajongó

Az első helyen Kína áll ha a focirajongók mennyiségét vizsgáljuk, ami nem csoda; sűrűn lakott, magas a lakosságának száma, és van is egy válogatottuk, az elmúlt években azonban vesztett egy kicsit népszerűségéből a sport. Indiában a  focirajongók száma nagyjából 125 millióra tehető, ami bizonyíték arra, hogy Dél-Ázsiában a foci az egyik legnépszerűbb sport, azonban hogy az egész területen az legyen, egyes régiókban még le kell győznie a krikettet ilyen téren. Az Egyesült Arab Emírségek lakosságának 80%-a vallja magát rajongónak, ezt követi Thaiföld (78%), Chile (75%), Portugália (75%), Törökország (75%), Mexikó (73%), Spanyolország (70%) és Dél-Amerika (70%).

Története

A sport a feljegyzések szerint több, mint 2000 évvel ezelőttig nyúlik vissza, az ősi Kínáig. Görögország, Róma és Közép-Amerika is azt állítják, hogy ők hozzájuk köthető a sport; de az Egyesült Királyság volt az, amely átalakította a labdarúgást – vagy ahogyan a brit és sok más ember a világon „futball”-nak nevez – azzá a játékká, amit ma ismerünk. Az angolok rögzítették többek között azokat az alapszabályokat, mint a másik fellökésének tilalma, vagy a labda kézzel történő érintésének tiltása. 

Új szabályok

Ahogyan a sport fejlődött, egyre több szabályt vezettek be, történelmi mérföldköveket állítva fel velük. Ilyen például a tizenegyes rúgás 1891-es bevezetése, vagy az, hogy a FIFA 1913-ban csatlakozott a Nagy-Britannia Nemzetközi Labdarúgó Szövetségéhez. A piros és sárga lapokat pedig az 1970-es világbajnokság döntőjétől kezdve használják. Az utóbbi időben bevezetett jelentős változások közé tartozik például, hogy 1992-ben betiltották a kapusoknak a szándékosan hátulról érkező passzok kezelését.

Legnépszerűbb stadion

A stadion, amit mindenképp meg kell említeni, ha labdarúgásról beszélünk, az a londoni wembley stadium, ami az angol válogatott “otthona”. Minden nevesebb európai és nemzetközi futballrendezvényt itt tartanak, a “Labdarúgás otthonában”. Itt volt például a 2012-es olimpiai focidöntő is. Ha éppen nem futballra használják, nagyon sok előadó, zenekar, énekes jön ide koncertezni, ami egy plusz presztízzsel jár, ha képesek megtölteni a stadiont rajongóikkal (főleg, ha egymás után több műsorral is készülnek…)

A foci egy élvezet, ezt le sem lehet tagadni; élvezet játszani és élvezet nézni. Azért, hogy többet ne maradj le  a közvetítésekről, kövesd a Musor.tv online műsorújságot, amit bármikor könnyedén elérhetsz!

Megosztás