Dorog

Ifjúsági bált rendeztek Dorogon

Nagy sikerrel zárult a III. Komárom-Esztergom Vármegyei Ifjúsági Bál október 7-én, szombaton este a dorogi művelődési házban. A középiskolásoknak szűkebb hazánkban kapcsolatépítési lehetőséget kínált az esemény – írja a dorogi önkormányzat a hivatalos honlapján.

Három évvel ezelőtt a tatabányai, tatai, oroszlányi, tarjáni és dorogi önkormányzatok és diákönkormányzatok hívták életre a Komárom-Esztergom Vármegyei Ifjúsági Bált. Ezúttal Dorog adott helyet a rendezvénynek és hívta a vármegye diákságát az alapkőletételének 100. évfordulóját ünneplő művelődési házban tartott bálra, ezúttal az alapító településeken túl Esztergom, Piliscsév és Csolnok is elfogadta a szervezők meghívását.

A meghívóban rögzítették, hogy a 20-as, 30-as évek stílusában kerül megrendezésre a bál. Hogy mi volt ennek az oka? 100 esztendővel ezelőtt tették le alapkövét a művelődési háznak. Dorogon akkor kezdődött a várossá válás folyamata. A bányászatnak köszönhetően már akkor megépültek azóta is legjelentősebbnek számító középületek. Mi történt ekkor a világban? A swing, a charlston és a felszabadult jókedv kora érkezett el. A 20-as évek a nagy változás időszaka: fejlődött a technika, egyre több autót láthattak az utakon, új táncstílusok születtek, az emberek sportoltak: a tenisz, a kerékpározás és a futball világhódító útjára indult. A 20. század elejének divattrendje ma is trendi. Coco Chanel divattervezőt senkinek sem kell bemutatni.

Jókedv, táncklubok. Ebbe a különleges, csillogó világba tekinthettek be a világbajnok táncosokkal, a Pilisi Kolibri Táncegyesület művészeivel a vendégek. A nemzetközi színpadokon is ismert táncosok műsorukban swing, charlston és más korabeli tánctípusokat mutattak be, ezzel ráhangolták a diákokat az estre.

Az eseményen köszöntőt mondott Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke, aki méltatta a rendezvény jelentőségét, hiszen a diákok számára nagyon fontosak ezek a találkozók a kapcsolatépítés szempontjából.

Dankó Kristóf, Dorog alpolgármestere házigazdaként üdvözölte a megjelenteket, majd Varga Kerecsen a Zsigmondy-gimnázium diákönkormányzatának elnökével átadták a „Stafétát”, a jövő évi bál rendezésének jogát Oroszlány városának, amelyet Baráth Domonkos képviselő és Péter Dániel Humán Bizottság vezetője vett át. A Staféta átadásával elsőként köszöntötték a jövőre várossá avatásának 70. évfordulóját ünneplő Oroszlányt.

A vacsora után Somogyi Bendegúz, a Zsigmondy-gimnázium tanulója szaxofon és gitárjátéka és a gimnázium által összeállított vármegyei értékeinket bemutató kvíz következett. Az első három helyezett díját Dorog Város Önkormányzata, a Dorogisport és a Dorogi AC ajánlotta fel.

Az est folyamán a Tonic Együttes korabeli zenéire táncolt az ifjúság, akik táncversenyen is részt vehettek. Az értékes nyereményeket, mind a kvízben, mind pedig a táncversenyben a tatai diákok nyerték el.

Forrás: dorog.hu
Fotók: Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata

Megosztás