Dorog

Naperőművet épít az MVM Csoport Dorogon

Európai uniós forrásból 28 naperőművet épített országosan az MVM Csoporthoz tartozó MVM Zöld Generáció Kft. A dorogi naperőmű is hamarosan üzembe áll az ipari park melletti területen.

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 28 új naperőművet épített európai uniós támogatással. A beruházás összköltsége 6,704 mrd Ft, melyhez 2,098 mrd Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Európai Unió a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében.

Az MVM Zöld Generáció Kft. – az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata – jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. Középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfolióját, jelenleg megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében 33 új naperőművet épít az országban KEHOP támogatással.

A KEHOP-5.1.2-17-2021-00007 projekt keretében a Társaság 28 db, egyenként 462-498 kW névleges teljesítményű naperőművet épített országosan, ezzel is hozzájárulva Magyarország klímapolitikai célkitűzéseinek eléréséhez. A fejlesztés célja, hogy a saját erőművi portfolióban és ezáltal a hazai energiatermelésen belül növekedjen a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya és csökkenjen a villamosenergia szektor fajlagos CO2-kibocsátása.

Az erőművek az ország kilenc településén épültek meg: Berettyóújfalu, Dánszentmiklós, Kunszállás, Nyírcsaholy, Oroszlány (15 erőmű), Pécs (5 erőmű), Pusztaföldvár, Sükösd, Vésztő. Továbbá a dorogi erőmű is hamarosan elkészül.

A 6,704 milliárd Ft-os beruházást 31,3%-ban támogatásból, 68,7%-ban saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport.

A naperőművek üzembe helyezésével a magyar villamosenergia-termelés CO2-kibocsátása csökken, ezzel az MVM Zöld Generáció Kft. hozzájárul a Nemzeti Energiastratégia 2030, Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve és a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia 2020-2050 dokumentumokban foglalt klímapolitikai célok megvalósulásához, továbbá a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növeléséhez.

Az erőművek éves átlagban 69 642 GJ villamos energiát tud majd megtermelni, ami több mint
7 500 háztartás éves villamosenergia-szükségeltét fedezheti amellett, hogy éves szinten
18 873 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A projektről bővebb információt a https://zoldgeneracio.mvm.hu/ oldalon olvashatnak.

Megosztás