Esztergom

A folyóvizet is veszélyeztette az illegálisan lerakott hulladék

Felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki azzal a férfival szemben, aki engedély nélkül helyezett el és égetett hulladékot egy esztergomi ingatlanon.

A vádirat szerint az elkövető 2021. februárjától lakott az esztergomi ingatlanon lévő épületben, onnan 2021. július végén végleg elköltözött. A férfi 2021. márciusától 2021. július végéig terjedő időszakban az ingatlan udvarán 10 ³m-t meghaladó mennyiségű építési törmeléket, használt tetőcserepet, bontott téglát, fa nyílászárókat-léceket, használt bútorokat engedély nélkül helyezett el végleges szándékkal. A hulladék veszélyeztette a környezet elemeit, veszélyt jelentett a talajra, a talajvízre és a közeli folyóvizekre.

A férfi 2021. április végén-május elején a házban és a hozzá tartozó bekerítetlen telken lévő háztartási hulladékot az ingatlanon egy betonteknőben elégette.

A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette miatt az Esztergomi Járási Ügyészség által benyújtott vádirat alapján az Esztergomi Járásbíróság a férfit 10 hónap – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Az elsőfokú ítélet jogerős, azt az ügyész is tudomásul vette.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék